Právnici žiadajú zrušenie amnestií. Budaj ide presviedčať Danka

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    “Zrušenie amnestií, vydaných bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom formou ústavného zákona, je v právnom štáte legálnym a legitímnym prostriedkom, ktorého cieľom je po prvé, plnenie si medzinárodných záväzkov SR, po druhé, poskytnutie účinnej ochrany základným právam obetí amnestovaných skutkov a napokon, v neposlednom rade, aj zvýšenie autority a dôveryhodnosti presadzovania práva a spravodlivosti v SR,” píše sa vo vyhlásení právnikov. Uvádzajú v ňom viaceré dôvody, ktoré ich viedli k tomuto postoju.

    Pripomínajú, že Mečiarove amnestie sa v jednej časti týkali konkrétneho skutku zavlečenia slovenského občana do cudziny a konkrétneho skutku zmarenia riadne vyhláseného referenda. Mečiar pri rozhodnutiach o amnestiách podľa právnikov nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovanie a obhajobu ústavy. “Svojimi rozhodnutiami o amnestiách tak výrazne negatívne zasiahol do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve a zneužil právo. Uvedené zneužitie práva nemá v novodobej histórii Slovenska obdobu a je škvrnou každého štátu, ktorý je demokratický a právny,” zdôrazňujú právnici.

    Zhodujú sa, že v právnom štáte je možné a prípustné prekonať rozhodnutie ústavného súdu jedine zmenou ústavy alebo schválením ústavného zákona. Tento postup je podľa nich úplne legitímny a bol použitý opakovane aj v ústavnom systéme SR. “V prípade skutkov, v súvislosti s ktorými boli udelené amnestie bývalého predsedu vlády Mečiara, je vážne podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. Využitím prezidentského oprávnenia udeliť amnestiu sa zabránilo preskúmať toto závažné podozrenie a došlo k potlačeniu princípov materiálneho právneho štátu a k zneužitiu práva,” upozornili právnici.

    Právnici si myslia, že ak sú podozriví zo spáchania mimoriadne závažnej trestnej činnosti už takmer 20 rokov vo výhode vďaka zneužitiu práva vo forme vydaných amnestií, “nastal čas, aby sme uprednostnili trvajúcu bolesť obetí a pozostalých po obetiach amnestovaných skutkov pred neoprávnenými očakávaniami podozrivých, že vydané amnestie im natrvalo zabezpečia beztrestnosť”.

    Budaj žiada Danka o stretnutie

    Opozičný poslanec Národnej rady SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) sa obracia na lídra koaličnej SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka, aby spolu rokovali o možnostiach zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Budaj si totiž myslí, že aktuálne stanovisko viacerých právnikov, podľa ktorých takýto krok možný je, môže národniarov presvedčiť, a preto požiadal Danka o stretnutie.

    “Andrej Danko pred sviatkami povedal, že ak by sa zjavili odborníci, ktorí povedia, že sa o tom má rokovať a amnestie sa dajú zrušiť, SNS nebude mať problém to podporiť. Obraciam sa preto na pána Danka so žiadosťou, aby sme sa stretli a dozvedeli sa, či toto stanovisko právnikov je pre SNS odborným stanoviskom, ktoré zoberú do úvahy,” vysvetlil Budaj.

    Koaliční poslanci sa pre zrušenie Mečiarových amnestií obrátia na ÚS SR

    Koaliční poslanci sa pre otázku zrušenia Mečiarových amnestií obrátia na Ústavný súd SR. Len ten je jedinou právnou autoritou, ktorá sa môže záväzným spôsobom vyjadriť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné a ak áno, akým spôsobom. Pre TASR to uviedla SNS prostredníctvom svojej hovorkyne Júlie Kollárovej. Reagovala tak na otázky k vyhláseniu právnikov, podľa ktorých sú Mečiarove amnestie zrušiteľné.

    Danko v decembri 2016 povedal, že NR SR nemôže zrušiť Mečiarove amnestie. “Nikto kompetentný, za takého považujem Ústavný súd a senát, nikdy nepovedal, že NR SR môže zrušiť amnestie ústavným zákonom. To je fetiš, ktorý sa zažil v spoločnosti ako riešenie zúfalých politikov, ktorí to chceli riešiť a hovorili ľuďom, že je to možné,” vyhlásil. Zároveň uviedol, že je to otázka na ústavných právnikov, možno na komisiu, ktorá by bola zriadená a posúdila by ten právny stav.

    Aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že situáciu by mal riešiť Ústavný súd SR. “Existuje jediná možnosť. Pokiaľ by Ústavný súd dal výklad zákona, že sa predsa len dajú amnestie zrušiť, tak v tom momente sa nájde 90 a viac hlasov,” povedal pre TASR. Pokiaľ sa nezjednotí právne stanovisko, podľa Bugára sa nikdy nenájde dostatok hlasov na ich zrušenie.

    Parlament má na stole zrušenie amnestií už po niekoľký raz. Na schválenie je však potrebných aspoň 90 hlasov. Návrh je teraz v druhom čítaní, okrem opozície ho v prvom čítaní podporil aj vládny Most-Híd.

    - Reklama -