Trump nastupuje a už to lieta: Vezmeme si späť Kosovo! Chopíme sa zbrane a pôjdeme, pôjdeme tam všetci, znie zo Srbska

    0
    Tomislav Nikolič, srbský prezident (Autor: SITA)

    Kosovské špeciálne jednotky v sobotu 14. januára znemožnili prejazd kosovsko-srbských hraníc vlaku prichádzajúcemu zo Srbska, ktorý bol vyzdobený národnými farbami a nápismi „Kosovo patrí Srbsku“.

    Srbsko neuznáva nezávislosť svojej bývalej provincie Kosovo, a preto nežiadalo kosovské úrady o povolenie na prejazd hraníc vlakom, ktorý srbská vláda „financovala a organizovala“, ako píše Reuters.

    Hneď nasledujúci deň po incidente sa k celej situácii vyjadril srbský prezident Tomislav Nikolić. „Konanie Kosova svedčí o tom, že prahne po vojne s Belehradom,“ cituje slová srbského lídra medzinárodná agentúra.

    Na druhej strane, prezident Kosova Hashim Thaci uviedol, že celá akcia mala „vyprovokovať“ kosovské úrady a vytvoriť zámienku na vojenskú intervenciu zo Srbska, ktorej cieľom by bola anexia severnej časti Kosova. V tejto oblasti žije podľa údajov Reuters 50 000 etnických Srbov, ktorí odmietajú akceptovať kosovskú nezávislosť a želajú si, aby toto územie spravoval Belehrad.

    „Srbsko malo v úmysle využiť tento vlak, ktorý mu darovalo Rusko, na to, aby s jeho pomocou odrezalo severnú časť Kosova od zvyšku krajiny a potom ju pripojilo k Srbsku. Ide o krymský model,“ cituje Reuters Thaciho slová.

    Podobne ako v prípade Srbov v severnej časti Kosova je aj Krymský polostrov domovom mnohých etnických Rusov, ktorí aj po páde Sovietskeho zväzu ostali verní Moskve a ku kyjevským autoritám neprechovávali dôveru.

    Srbsko prišlo o kosovskú provinciu v roku 1999, keď sily NATO donútili bombardovaním Belehradu srbskú armádu, aby stiahla svoje vojská, pretože údajne zmasakrovali 10 000 etnických Albáncov. NATO udržiava v Kosove vojenský kontingent pozostávajúci z 5 000 mužov do dnešného dňa s cieľom zachovať v regióne mier.

    Rovnako ako Srbsko aj jeho dávny spojenec Rusko – a mnoho ďalších krajín – odmieta uznať kosovskú nezávislosť, ktorá bola vyhlásená v roku 2008.

    Potom, keď sa srbský prezident Nikolić v nedeľu v Belehrade stretol s vedúcimi predstaviteľmi srbskej armády, pohrozil opätovným vyslaním vojsk do Kosova.

    „Ak tam Srbi prichádzajú o život, pošleme tam armádu. Pôjdeme všetci, ja sa takisto pridám, napokon to nebude prvýkrát,“ uviedol prezident Nikolić, ktorý je bývalým členom ultranacionalistickej Srbskej radikálnej strany a v 90. rokoch bojoval s ostatnými Srbmi v Chorvátsku.

    V odpovedi na slová srbského prezidenta Thaci podľa agentúry Reuters uviedol, že „akýkoľvek pokus Srbska o anexiu Kosova by spustil reťazovú reakciu naprieč celým západným Balkánom“.

    Napätie komplikuje snahy Belehradu aj Prištiny o vstup do Európskej únie. Jednou z podmienok pre vstup je totiž normalizácia vzťahov medzi oboma štátnymi útvarmi.

    K obnoveniu vzájomnej nevraživosť došlo tento mesiac, keď bol bývalý ministerský predseda Kosova Ramush Haradinaj zatknutý vo Francúzsku na popud Srbska, ktoré ho viní z vojnových zločinov.

    - Reklama -