Orbán chce, aby atómovú elektráreň postavili Rusi. Opozícia si trhá vlasy

    0
    Atómová elektráreň. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Maďarská vláda sa, ako Jávor uviedol, Európsku komisiu snažila presvedčiť, že žiadna štátna pomoc nebude nutná. „Zadali si u poradenskej spoločnosti Rothschild & Cie štúdiu, ktorá dospela k záveru, že projekt bude vytvárať slušné zisky a že sa investícia vráti. Tento výsledok maďarská vláda široko propagovala. Vtipnejšia časť záverov, ktorá už taká komunikovaná nebola, spočíva v tom, že Paks II sa oplatí len v prípade, že ceny elektriny na európskom trhu sa v najbližších rokoch zdvojnásobia. Ale to nikto neočakáva,“ uviedol Jávor.

    Priznal, že ceny na európskom trhu s elektrinou sú nízke už relatívne dlho a skutočne existujú náznaky, že v najbližších rokoch môže nastať ich mierny nárast. „Ale to hovoríme o zvýšení asi o 20 alebo 30 percent, čo má k zdvojnásobeniu ceny ďaleko. V polovici dvadsiatych rokov potom pravdepodobne zase nastane pokles, pretože náklady na výstavbu obnoviteľných zdrojov stále klesajú. Uvedená štúdia sa teda zakladá na nerealistických predpokladoch,“ myslí si maďarský europoslanec.

    Pokiaľ ide o bezpečnosť, výstavba jadrovej elektrárne by v tomto prípade podľa Jávora nijako nepomohla. „Budú ju stavať Rusi, ide o ruskú technológiu a projekt vytvorí závislosť od ruského paliva. Rusko poskytne Maďarsku medzivládnu pôžičku vo výške 10 miliárd eur a to medzi oboma krajinami vytvorí finančné puto. Maďarský premiér si môže myslieť niečo iné, ale ja som presvedčený o tom, že je skutočne nebezpečné závisieť od Ruska v niekoľkých smeroch,“ dodal europoslanec.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -