Donald Trump víťazí, víťazí, víťazí! Znie radostne z jeho okolia, ktoré vypustilo zaujímavé vyjadrenie o Rusku. Situácia hustne

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Najbližší poradca novozvoleného prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa Sean Spicer okomentoval v rámci rozhovoru na americkej televíznej stanici ABC rozhodnutie Bieleho domu vyhostiť zo Spojených štátov 35 ruských agentov podozrivých zo špionáže.
     
    Budúci tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer uviedol, že novozvolený prezident Trump bude tento prípad osobne riešiť s americkými tajnými službami. Údajne sa mu nepáči rozhodnutie Baracka Obamu, ktorý sa pred týždňom rozhodol zaviesť sankcie proti dvom ruským informačným agentúram podozrivým z účasti na narušení amerického volebného procesu.
     
    Jedna z otázok, ktoré si teraz kladieme, sa týka rozsahu tohto rozhodnutia. Prečo zájsť až tak ďaleko? Hovoríme o 35 vyhostených agentoch, dvoch uzavretých agentúrach. Je takéto opatrenie skutočne adekvátne tomu, čo sa stalo? Možno áno, možno nie, ale určite je okolo toho veľa otáznikov,“ uviedol v nedeľu Spicer.
     
    Tlačový hovorca novozvoleného amerického prezidenta tiež kladne ohodnotil rozhodnutie Vladimira Putina a reakciu na kroky Bieleho domu – nejaký čas ešte počkať.
     
    Všetci chcú preberať iba posledné tweety Donalda Trumpa, ale ja by som sa rád zameral na niečo oveľa závažnejšie. Ešte sa ani oficiálne nestal prezidentom, ale už žne úspechy a víťazí tak v USA, ako aj v zahraničí,“ cituje Spicerove slová britský Guardian.
     
    Putin sa už minulý piatok rozhodol na opatrenia Bieleho domu zatiaľ nereagovať, čím do Spojených štátov vyslal signál, že chce celú situáciu riešiť až s novonastupujúcou Trumpovou administratívou.
     
    Skvelý ťah,“ napísal Trump na Twitter. Vždy som vedel, že je naozaj šikovný.
     
    Sám Donald Trump sa má po svojom návrate do New Yorku stretnúť so zástupcami amerických tajných služieb a celú situáciu ešte raz prebrať.
     
    Už v sobotu však Trump znovu vyjadril svoje pochybnosti, či za hakerskými útokmi na Demokratickú stranu skutočne stojí Rusko.
     
    Myslím si, že nie je správne robiť akékoľvek závery, pokiaľ si nie sme skutočne istí. Mohol to byť aj niekto iný. Ja viem niektoré veci, ktoré veľa ľudí nevie, a hovorím vám, že to nie je isté,“ uviedol Trump.
     
    Trump neskôr uviedol, že v utorok alebo v stredu zverejní niektoré ďalšie informácie, podrobnosti však neuviedol.
     
    Zatiaľ teda nie je vôbec isté, či chce Trump po prevzatí úradu prezidenta Spojených štátov, k čomu dôjde 20. januára, kompletne zvrátiť Obamovu politiku voči Rusku.
     
    Spicer uviedol, že po tom, ako sa v roku 2015 Čína dostala k záznamom o amerických vládnych zamestnancoch, neboli urobené vôbec žiadne protiopatrenia.
     
    Vôbec nič sa nestalo po tom, ako došlo k zverejneniu súkromných informácií o miliónoch ľudí, a to vrátane informácií o bezpečnostných previerkach. Ani jediné protiopatrenie,“ zdôraznil Spicer.
     
    Človek sa teda musí pýtať, či ide skutočne len o diplomatické protiopatrenia alebo skôr politickú pomstu.

    Rastúci tlak v americkom Kongrese

    Americké tajné služby naďalej trvajú na tom, že Rusko stojí za hakerskými útokmi na Demokratickú stranu z predvolebného obdobia. Moskva aj naďalej vytrvalo popiera akúkoľvek zodpovednosť.
     
    Predseda senátnej komisie pre ozbrojené služby, republikán John McCain, zvolal zasadnutie na tento štvrtok, kde sa budú preberať zahraničné kybernetické hrozby. McCain je presvedčený, že Rusko musí za útok proti základom americkej demokracie“ zaplatiť vysokú cenu.
     
    McCain svoju pozíciu rázne vyjadril pri svojej nedeľňajšej návšteve hlavného mesta Gruzínska Tbilisi.
     
    Veľmi dôrazne požiadame našich spojencov o implementáciu oveľa silnejších sankcií proti Rusku,“ uviedol americký politik.
     
    Najvyššie postavený demokrat zo spomínanej komisie v rovnakom programe americkej ABC, v ktorom sa objavil Trumpov tlačový hovorca, uviedol, že Kongres sa chystá postupovať voči Rusku ešte rozhodnejšie než doteraz.
     
    Domnievame sa, že toho v tomto smere musíme urobiť ešte oveľa viac. Úprimne si nemyslím, že doterajšie opatrenia sú dostatočné,“ uviedol Adam Schiff reprezentujúci štát Kalifornia.
     
    Ešte tvrdšie protiruské sankcie majú v americkom Kongrese podporu oboch strán,“ dodal.
    - Reklama -