Kým sa EÚ a Británia dohodnú na vzájomnom obchodnom vzťahu po brexite, môže to trvať až 10 rokov, tvrdí britský veľvyslanec

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Podľa BBC veľvyslanec Sir Ivan Rogers varoval britských ministrov, že podľa Európskeho parlamentu môže hľadanie konsenzu v budúcich obchodných vzťahoch Británie a EÚ trvať aj desaťročie a dohoda o voľnom obchode aj vo finálnej fáze môže byť odmietnutá členskými štátmi Únie v procese ratifikácie, ktorý vyžaduje súhlas každého členského štátu. Rogersovo vyjadrenie je v ostrom kontraste s verejnými vyjadreniami britských politikov, že dohoda môže byť dosiahnutá v priebehu dvoch rokov.

    Dohoda o voľnom obchode je podľa Rogersa prijateľný scenár aj pre európskych lídrov, na rozdiel od zotrvania Británie v zóne jednotného trhu, ako to bolo pred brexitom.

    Laura Kuenssberg, politická analytička BBC, tvrdí, že britská vláda sa snaží presvedčiť Britov, že brexit sa dá uskutočniť rýchlo a hladko. Takže tvrdenie, že najvyššie postavený diplomat Spojeného kráľovstva v Bruseli súkromne oboznámil vládu, že konečné rozhodnutie o obchodnej dohode s EÚ môže trvať aj 10 rokov a môže v konečnom dôsledku skončiť nezdarom, môže viesť k zvyšovaniu napätia medzi britskými občanmi.

    Podľa premiérky Theresy Mayovej je hladké vystúpenie Británie z Únie v záujme nielen Britov, ale aj Európy. Minister pre medzinárodný obchod Mark Garnier povedal, že Rogersove tvrdenia sú len reflexiou názorov niektorých účastníkov dialógu a nie striktnou definíciou, čo sa stane.

    Poslanec Nick Clegg, ktorý spolu s Rogersom pracoval v minulosti na obchodných dohodách v Bruseli, naopak tvrdí, že veľvyslancovým slovám by mala vláda prikladať adekvátnu váhu, lebo vie, o čom hovorí. Eurokomisár Lord Mandelson tiež predpovedal, že dosiahnutie dohody je otázkou horizontu päť až desať rokov.

    Zatiaľ čo dohoda o výstupných podmienkach Británie z Únie príde skôr, vyjednávanie o obchodných vzťahoch s EÚ bude ťažšie.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -