Allah Akbar im znie z mobilov na ihriskách. Dievčatá poúčajú o islamskom práve. Rakúsko má problém

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Príliš krátke sukne, tričká či blúzky sú podľa mladých moslimov, ktorých do Rakúska za lepším životom priviedli väčšinou rodičia, proti islamu a preto by ich dievčatá v školách nemali nosiť. Takéto snahy o korigovanie obliekania aj správania sa u dievčat na rakúskych školách sa objavujú podľa svedkov stále častejšie a ich mladí vyznávači sa združujú na internete.

    Práve internet a najmä sociálne siete ako napríklad Facebook či Twitter sú podľa portálu rakúskeho magazínu Biber zdrojom radikalizácie mladých moslimov už v školskom veku.

    Vyšetrovanie prípadov, v ktorých sa moslimskí chlapci snažili „usmerniť“ svoje spolužiačky, aby sa obliekali a správali podľa islamského práva, prinieslo šokujúce skutočnosti. Proti takejto praxi totiž nie sú podľa novinárov rakúskeho magazínu len rodičia nemoslimských detí, ale aj samotní moslimovia, ktorí neuznávajú striktné pravidlá diktované právom šaría.

    Generácia haram

    Novinári pri pátraní po prípadoch šírenia islamského práva na školách v Rakúsku narazili na organizované skupinky moslimských chlapcov, ktorí dievčatám na školských dvoroch hovorili, čo je halal, teda dovolené, a čo je podľa islamského práva šaría haram, to znamená zakázané alebo hriešne.

    Reportáž magazínu Biber s názvom Generation haram (generácia haram) zachytáva správanie sa mladých moslimov, ktorí prišli do Rakúska a chcú svojich tamojších rovesníkov v školách poúčať, čo je podľa ich výkladu islamu hriešne a čo naopak dovolené.

    Nejde pritom o žiadnu utajovanú akciu moslimských mladíkov, ktorí by sa za svoje počínanie hanbili či ukrývali, aby ich nikto neodhalil. Títo presvedčení islamisti naopak otvorene priznávajú, že z ich strany bolo potrebné sa ubezpečiť, že dievčatá nepáchajú žiadne hriechy proti islamu.

    Niektoré dôvody sú až mrazivé a mladíci v nich v podstate obhajujú aj znásilnenie tým, že k nemu sú provokovaní vyzývavo oblečenými dievčatami. „Ak vidím výstrih, je to hriech a ona ma priviedla k tomu, aby som spáchal hriech na nej,“ cituje Biber jedného z moslimských chlapcov žijúcich v Rakúsku, ktorých v tomto prípade oslovili.

    Len 14-ročný mladík známy menom Mensur sa napríklad sťažoval novinárom, že jeho spolužiačka Merve mala na sebe podľa neho príliš krátku blúzku.

    Požiadavky bez argumentov

    Moslimskí tínedžeri v Rakúsku majú veľa rečí, ako by sa podľa islamského práva šaría mali správať a obliekať ich spolužiačky, ale podľa svedectiev ani len netušia, čo požadujú a nedokážu argumentovať, prečo by mali veci byť podľa nich. Navyše sami často robia veci, ktoré sú takzvane haram, teda zakázané islamom.

    Šikanovanie spolužiačok, ktoré sa obliekajú nie práve v súlade islamským právom šaría, je na rakúskych školách údajne stále častejšie, ale rovnako často sa objavujú prípady, v ktorých samotní moslimovia vodu kážu a víno pijú, a to doslova. Pitie alkoholu, hazardné hry o peniaze či fajčenie tabaku z vodných fajok chcú títo mladíci presvedčení o správnosti šaríe zakazovať dievčatám a pritom sa sami oddávajú týmto zlozvykom, ktoré sú v európskych krajinách navyše prístupné až dospelým ľuďom a tínedžeri by k nim nemali mať prístup.

    Podľa jednej z novinárok Melisy Erkurtovej, ktorá sa prípadmi šírenia islamského práva na rakúskych školách zaoberala, sa všetko začalo pomerne nevinne na internete. Portály, ako sú YouTube či Instagram, sú totiž plné fotiek a videí, ktoré zdanlivo vysvetľujú islamské právo, ale často sú zavádzajúce až radikálne.

    Zdroj: Internet

    Práve z internetu čerpajú mladíci vedomosti o islame a to je podľa duchovných veľmi problematické, lebo práve takýmto spôsobom dochádza často k radikalizácii mladej generácie moslimov.

    Erkurtová tvrdí, že väčšina tých, ktorí sa snažia „prevychovať“ rakúske dievčatá, aby dodržiavali šaríu, ani len netuší, z čoho islamské právo vychádza. Na otázky, prečo by sa tak mali správať a obliekať, je však odpoveďou iba nevedomé mlčanie.

    Aplikácia WhatsApp, ktorú používali na dohováranie aj teroristi v Európe, je miestom, kde sa mladí islamisti združujú v skupine s názvom Haraaaam. Práve tam si vymieňajú názory, ako by podľa nich mali dievčatá chodiť do školy a po uliciach.

    „Niektorí moji kamaráti, ktorí nikdy nemali záujem o náboženstvo, zrazu začali vyhlasovať, že milujú Allaha,“ povedal novinárom mladík chorvátskeho pôvodu menom Goran, ktorý chodí do školy so skupinkou moslimov raziacich právo šaría.

    Zneužívajú a šíria strach z islamu

    Samotní rodičia moslimov, ktorí neuznávajú islamské právo šaría, sa teraz začínajú v Rakúsku obávať, že aj ich dcéry by sa mohli stať terčom prípadnej pomsty, či dokonca sexuálnych útokov zo strany mladých islamistov.

    „Štúdia z Viedne jasne dokazuje, že radikalizácia je mužský problém. Títo mladíci však nemajú ani poňatia, o čom hovoria a nenasledujú učenie, ktoré šíria. V podstate všetkým, čo povedia, popierajú svoje tvrdenia a keď na to poukážete, jednoducho vám odpovedia, že je to v pohode,“ tvrdí Erkurtová.

    Podľa novinárky je za snahami mladých moslimov ovládať dievčatá obyčajná žiarlivosť. Haram je totiž podľa nich aj to, aby sa dievčatá účastnili na plaveckých kurzoch spolu s chlapcami a tak sa stáva, že slečny na školách nevedia vo viacerých prípadoch plávať, lebo rodičia nechcú riskovať prípadné potýčky s radikálnou moslimskou mládežou.

    „Chlapci, najmä tí s horšími známkami, vedia, že je tu ešte jedna oblasť, v ktorej by mohli získať prevahu. Uvedomujú si, že sa ľudia boja islamu. Nastavia si na zvonenie Allah Akbar a vychutnávajú si vydesené pohľady ľudí, keď im zazvoní telefón. Radi zdieľajú fotky bojovníkov IS a nadávajú na antiislamské statusy krajne pravicovej strany Slobodných,“ uzatvára Melisa Erkurtová.

    - Reklama -