Za klamstvo basa a vysoká pokuta. Rakúšania opäť pritvrdzujú voči migrantom

    0
    Migranti čakajúci na rakúsko-nemeckých hraniciach (október 2015) (Autor: TASR)

    Nový návrh zákona chce sprísniť pravidlá pre žiadateľov o azyl. Podľa návrhu každý, kto bude klamať o svojom pôvode na účel získania povolenia na pobyt v Rakúsku, bude môcť byť vystavený odňatiu slobody a finančnej penalizácii za takéto konanie. Členovia rakúskeho kabinetu odsúhlasili návrh v utorok.

    Ak teda bude žiadateľ o azyl po novom prichytený pri klamaní o svojom pôvode, bude mu hroziť podľa návrhu trest odňatia slobody do troch týždňov a pokuta až 5 000 eur. Cieľom návrhu je podľa jedného z rakúskych ministrov odradiť migrantov od snahy usadiť sa v krajine, píše zahraničný web. Kým bude návrh zákona uvedený do platnosti, je ešte potrebný súhlas viedenského parlamentu.

    Zatajovanie svojho pravého pôvodu sa medzi migrantmi stalo veľmi populárnym. Azylová politika Európskej únie totiž uprednostňuje utečencov z vojnou poznačenej Sýrie pred tými z ostatných krajín. V snahe zjednodušiť si získavanie azylu tak mnohí migranti tendenčne klamú o svojom pôvode a vydávajú sa za Sýrčanov.

    Azylová politika čoraz prísnejšia

    Rakúska vláda konzervatívnej ľudovej strany ÖVP a sociálnych demokratov SPÖ patrí k tým, ktorí svoju azylovú politiku stále sprísňujú. Nový návrh zákona tak nie je ničím prekvapivým. Vláda napríklad prísne trestá aj všetkých migrantov, ktorým bolo nariadené Rakúsko opustiť, no doposiaľ tak neurobili. V takom prípade udeľuje pokuty do výšky až 15 000 eur a previnilcom hrozí aj odňatie slobody na 6 týždňov.

    Rakúsko oznámilo, že po tom, čo prijalo 90 000 žiadateľov o azyl v roku 2015, tento rok prijme už len 37 500 žiadateľov a budúci rok zníži hornú hranicu na 35 000. Ministerstvo vnútra oznámilo, že ku koncu októbra eviduje za rok 2016 zatiaľ 37-tisíc žiadostí o azyl, z ktorých 30 000 považuje za relevantné. Ešte stále tak 7 500 migrantov môže získať azyl v Rakúsku v roku 2016.

    V súvislosti s tým, že niektoré členské štáty EÚ vrátane Slovenska stále odmietajú migračné kvóty a prerozdeľovanie prichádzajúcich utečencov, azylové zákony okrem Rakúska sprísňujú aj Dánsko či Švédsko.

    Len cez more prišlo do Európy v roku 2016 zatiaľ viac ako 350-tisíc migrantov. Ďalších 4 700 prišlo počas cesty do EÚ o život v Stredozemnom mori, čo robí z roku 2016 dosiaľ najsmrteľnejší rok pre migrantov.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -