Smrtiaci útok na Donalda Trumpa? Tu je presný scenár. A čísla, z ktorých mrazí

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Voľby v USA sú dvojstupňové, Američania teda nevolia prezidenta priamo, ale volia takzvaných voliteľov. Na zvolenie potrebuje kandidát získať aspoň 270 z 538 voliteľov, ktorí mu odovzdajú hlas po skončení celonárodných volieb. Zbor bude voliť prezidenta 19. decembra, oficiálne výsledky potom vyhlásia 5. januára 2017.

    Hlasovanie voliteľov sa koná tradične bez prekvapenia, lebo fakticky kopíruje výsledky celoštátnych volieb. Ale je možné, že iniciatíva Trumpových odporcov vnesie do zabehnutého systému neistotu, píše server Politico.

    V súčasnosti existujú v 29 štátoch zákony, ktoré zaväzujú voliteľov, aby hlasovali v súlade s výsledkom hlasovania v danom štáte. Niektorí experti však začali tieto zákony kritizovať s tým, že sú v rozpore s celým princípom systému, ktorého cieľom je zaistiť, aby voliteľ dôkladne zvážil, či je daný kandidát naozaj vhodný.

    Na iniciatíve sa podľa amerického servera zúčastňuje niekoľko skupín. Sú medzi nimi právnici, ktorí sú pripravení obhajovať voliteľov, ak v decembri nezvolia kandidáta zo svojej strany. Republikáni, ktorí Trumpa nepodporujú, budú presviedčať 37 republikánskych voliteľov, aby za Trumpa nehlasovali. Osem demokratických voliteľov zo štátov Washington a Colorado sa navyše snaží presvedčiť svoje republikánske náprotivky, aby porušili stranícku prísahu a v niektorých prípadoch aj zákon a Trumpa nepodporili.

    Ako píše britský denník The Guardian, niektorí volitelia plánujú 19. decembra porušiť pravidlá a dúfajú, že by tak mohli zabrániť zvoleniu Donalda Trumpa. Jednou z nich je aj devätnásťročná študentka Levi Guerrová z mesta Vancouver, ktorá bola spoločne s ďalšími jedenástimi voliteľmi v štáte Washington poverená, aby volila Hillary Clintonovú. Demokratická kandidátka tu zvíťazila nad svojím republikánskym náprotivkom v pomere 53 % k 37 %. Guerrová otvorene priznáva, že poruší pravidlá a Clintonovej hlas nedá.

    Neurobí to však preto, že by s demokratickou kandidátkou nesympatizovala a chcela azda hlasovať za Trumpa. Svojím hlasovaním za iného republikánskeho kandidáta chce inšpirovať ostatných voliteľov, aby sa zachovali rovnako. Keby sa takto zachovalo až 37 voliteľov, prezidentská voľba by bola fakticky zablokovaná a Donald Trump by sa nemohol stať 45. prezidentom Spojených štátov.

    Guerrová sa tak oficiálne pripojila k „neverným voliteľom“ z Hamiltonu, ktorí svoj úmysel ohlásili už pred časom. Študentku ani ostatných rebelujúcich voliteľov neodradí od ich zámeru ani hrozba pokuty 1 000 dolárov. „Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sa Trump nestal prezidentom. Mám len 19 rokov a plním úlohu voliteľa prvýkrát v živote. Dúfam však, že moje rozhodnutie uprednostniť moju krajinu pred mojou stranou dokáže, že mladej generácii záleží na všetkých Američanoch,“ cituje denník odporkyňu Trumpa.

    Jeden z iniciátorov vzniku skupiny „neverných voliteľov“ z Hamiltonu Bret Chiafolo podľa britského denníka uviedol, že ak mu súd udelí pokutu, zváži podanie žaloby na federálnom súde. Tvrdí, že brániť voliteľom hlasovať podľa ich svedomia je protiústavné. Chiafolo je presvedčený, že rebelujúcich voliteľov bude nakoniec viac ako súčasných sedem. „Moje tvrdenie nie je podložené žiadnymi hmatateľnými dôkazmi, ale myslím si, že sa k nám pridá ďalších 50 až 100 voliteľov po celej krajine.“

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -