Francúzi už nechcú utečencov. Pozrite sa, čo si na nich vymysleli

    0
    Súčasný Paríž (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Ľavicová starostka Paríža Anne Hidalgová na jeseň s veľkou pompou ohlasovala, že hlavné mesto Francúzska je na prísun utečencov pripravené. Úrady rozhodli o výstavbe nových utečeneckých centier v 16. mestskom obvode Bois du Boulogne a v blízkosti terminálu vysokorýchlostných vlakov Gare du Nord Eurostar. Najmä v prvom prípade sa však zámer úradov stretol s búrkou nevôle. Práve štvrť Bois de Boulogne totiž radia medzi tie najluxusnejšie, pretože tam býva mnoho celebrít a podnikateľov.

    Nadšenie starostky a parížskych úradov tak čoskoro začalo upadať, hoci v rámci politickej korektnosti nikdy žiadne námietky na adresu prichádzajúcich utečencov nezazneli. Ale len čo začali do mesta prúdiť prvé stovky utečencov, ulice niektorých štvrtí sa zmenili na nepoznanie. Ako informoval server Parlamentné listy v polovici októbra, najmä v okolí stanice metra Stalingrad si utečenci rozložili svoje stany a miestni sa sťažovali na narastajúci zápach, hluk a množiace sa krádeže.

    Polícia navyše musela často riešiť násilnosti, pri ktorých sa utečenci bili medzi sebou. Zdá sa, že teraz úradom konečne došla trpezlivosť a snažia sa utečencov vyhnať nielen z Paríža, ale rovno z celej krajiny. Ilegálni utečenci zatiaľ dostali ponuku na príspevok za dobrovoľný návrat z Francúzska do svojich materských krajín. Ak sa ju rozhodnú prijať do konca tohto roka, môžu si ako „výslužku“ doniesť domov v prepočte 2 100 libier.

    Ako píše britský denník, veľmi vysoká finančná ponuka na pomery utečencov pochádzajúcich z chudobných krajín Blízkeho východu a afrického kontinentu je vnímaná ako dočasné opatrenie, ktoré by malo priniesť zníženie úrovne migrácie a zmierniť tlak na migračné úrady. „Chceme výrazne zvýšiť počet dobrovoľných návratov a dúfame, že aspoň časť zo 7 000 presídlených migrantov z utečeneckého tábora v Calais túto ponuku využije,“ povedal šéf úradu pre migráciu a integráciu Leschi.

    Najväčší záujem o „odchodné“ zatiaľ podľa úradov prejavili afganskí migranti, ktorých bolo v tomto roku dobrovoľne deportovaných viac ako štyristo oproti devätnástim v roku 2014. „Celkovo sme poslali späť do ich domovských krajín viac ako 3 000 ľudí a budúci rok by sme ešte chceli tento počet zvýšiť o 1 500. Letenku majú zdarma a k tomu pomoc na prvých dvanásť mesiacov. V rámci podporných projektov môžu napríklad začať podnikať,“ uviedol Leschi.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -