Ilegálnym migrantom majú pomôcť útočiskové mestá. Tie rebelujú proti politike novozvoleného prezidenta. Trump im chce klepnúť po prstoch

    0
    Dym v uliciach počas protestov proti Donaldovi J. Trumpovi v USA (Autor: TASR)
    Vzdor voči ilegálnej migrácii bol jedným z hlavných znakov predvolebnej kampane Donalda J. Trumpa. Po jeho zvolení sa menšiny aj ilegálni prisťahovalci obávajú, že naplní svoje sľuby a začne s vyhosťovaním tých, ktorí nemajú povolenie na prácu či pobyt v USA. Ani v takom prípade sa však nemusia ilegálni migranti báť, pretože v niektorých mestách im nič nehrozí. 
     
    Demokratický starosta Chicaga Rahm Emanuel otvorene vyhlásil, že v jeho meste, v ktorom roky žil aj Barack Obama, sa cudzinci nemusia báť deportácie ani po nástupe Trumpa do Bieleho domu. „Všetkým tým, ktorí sú po voľbách nervózni a plní sklamania, v Chicagu ste v bezpečí. V Chicagu nájdete ochranu a podporu,“ uviedol Emanuel na tlačovej konferencii pár dní po voľbách hlavy štátu. 
     
    Takzvané „útočiskové mestá“ (sanctuary cities) sú podľa amerických meradiel tie, v ktorých úrady na čele so starostami potichu tolerujú aj ilegálnych migrantov. Chicago je jedným z nich. „Chicago má minulosť útočiskového mesta. Vždy to bolo mesto, ktoré bolo útočiskom,“ zdôraznil Rahm Emanuel, ktorý bol v minulosti šéfom administratívy Bieleho domu za prezidenta Baracka Obamu. 
     
    Starosta Chicaga takto reagoval na slová Donalda J. Trumpa, ktorý v relácii „60 minutes“ uviedol, že sa chce držať svojich sľubov a deportovať približne dva až tri milióny ilegálnych migrantov, ktorí majú kriminálne záznamy a patria napríklad ku gangom či pašerákom zbraní a drog. „Zrušíme všetky dotácie pre útočiskové mestá,“ vyhlásil Trump. 
     
    Chicago pritom nie je ani zďaleka jediné mesto v Spojených štátoch, ktoré údajne s tichým súhlasom úradov poskytujú útočisko aj nelegálnym migrantom. Od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb sa starostovia miest v USA stavajú na odpor voči Trumpovej antiimigračnej politike. Z mnohých spomeňme napríklad New York, Boston, Washington či Baltimore. Na západnom pobreží sa na tento zoznam pridáva väčšina miest v Kalifornii, ktorá je už tradične baštou amerických demokratov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -