Kriminálka ide Kollárovi po krku. Je to politická šikana, tvrdí šéf Sme rodina. Čo na to jeho kolegovia?

    0
    Boris Kollár - hnutie Sme rodina (Autor: TASR)

    Podľa policajného uznesenia, na ktoré sa odvolával Denník N, sa NAKA zaoberá prevodom, ktorý urobil štát pred siedmimi rokmi, keď investoval do Fun rádia. To patrí práve predsedovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. Práve on má byť spolu s ďalším majiteľom Fun rádia Petrom Struhárom a nebohým Oskraom Sotákom, podozrivý z „porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku“.

    Boris Kollár pre Parlamentné Listy uviedol, že v tejto veci ho už pred rokmi raz vyšetrovali a nič podozrivé podľa neho nenašli. „Už to raz polícia preverila a robia to znova a znova to robia tí istí policajti, ktorí vyšetrujú Grendela a Lipšica?“ pýta sa Kollár s tým, že je to podľa neho priveľa náhod naraz.

    Polícia sa udalosťami činmi z roku 2009, keď štátny fond odkúpil od Kollára a Struhára približne štvrtinu ich podielu vo Fun rádiu a spolumajitelia na oplátku získali z rádia peniaze na iné podnikateľské aktivity.

    Štát vložil do súkromného média vyše dva a pol milióna eur, za ktoré získal 26% akcií. Štátom vytvorený fond však odovzdal akcie Fun rádia naspäť a Kollár mal za ne údajne vyplatiť 800 000 eur. Denník N píše o tom, že firma vraj nevyplácala dividendy a štát tak údajne prišiel o 1 milión 800 000 eur.

    Viac o tejto kauze sme písali TU.

    Podľa opozičných poslancov Miroslava Beblavého a Ľubomíra Galka však nejde o úplne štandardné vyšetrovanie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ale skôr o akýsi hon na jedného z opozičných poslancov.

    Poslanci NAKA neveria

    Poslanec Beblavý v tejto veci nedôveruje vyšetrovateľom a tvrdí, že nemá vedomosť o tom, že by Boris Kollár spáchal trestný čin. „Viem, že Kaliňákova polícia pri vyšetrovaní akéhokoľvek opozičného politika nemá žiadnu dôveryhodnosť,“ napísal Beblavý na Facebooku v reakcii na začiatok vyšetrovania vedeného proti Kollárovi. (Text pokračuje pod statusom)

    Podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého je však vec, pre ktorú Borisa Kollára vyšetrujú jednoducho podvod. „Ak by ktokoľvek iný urobil to, čo Boris Kollár – predal štátu podiel vo firme za 2,6 milióna a potom to isté kúpil späť za 800 000 – tak by som to označil za podvod a olúpenie nás všetkých. Nemôžem si vážiť ľudí, ktorí si robia PR na pomoci rôznym ľuďom, ak to platia z peňazí, ktoré predtým zobrali nám všetkým. Lebo to je Majský style,“  píše Beblavý na svojom facebookovom profile.

    Kollára sa na sociálnej sieti zastal aj poslanec za SaS Ľubomír Galko, ktorý prirovnal situáciu šéfa Sme rodina k vyšetrovaniu, ktorému čelia aj Daniel Lipšic a Gábor Grendel. „Aj toto, podobne ako obvinenie Daniela Lipšic a Gábora Grendela, pokladám za zneužitie polície a politickú objednávku kriminalizácie opozičných politikov,“ napísal Galko.

    Podľa poslanca SaS nie je „normálne, aby ich niečo osvietilo a začali konať a vyšetrovať až teraz“, keď uplynulo viac ako sedem rokov.

    Galko tvrdí, že nejde o nič iné len o snahu rozbehnúť kampaň proti Kollárovi. „Tento rozbiehajúci sa pohon na Borisa Kollára je smutným svedectvom, že súčasná koalícia Kaliňáko – Bašternákovcov sa už nezastaví pred ničím v snahe zastaviť neustály pád preferencií a v snahe odkloniť pozornosť verejnosti od svojich korupčných megakáuz,“ konštatuje poslanec SaS na sociálnej sieti.

    Ľubomír Galko, ktorý sa ku kauze vyšetrovania Borisa Kollára vyjadril tiež na Facebooku, si myslí, že ide len o krycí manéver, aby si ľudia nevšímali iné problémy, ktorým čelí vládna koaliácia a jej členovia. „Aby si ľudia povedali – kašlať na vratky DPH, kašlať na kupovanie hlasov v osadách, veď všetci tí politici sú vlastne rovnakí,“ píše Galko. (Text pokračuje pod statusom)

    Samotný aktér vyšetrovania pre Parlamentné Listy uviedol, že sa nemieni vyhovárať a vysvetľovať ľuďom, ako to celé bolo. „Preto som to urobil tak, že som tri a pol hodiny sedel s Monikou Tódovou z Denníka N. Viete Denník N ma nemá rád, takže som to veľmi uvítal, že je to práve Denník N,“ uviedol Kollár s tým, že novinári sa môžu prísť pozrieť do Fun rádia na účtovníctvo, aby si urobili obraz.

    „Viete ja nemám čo schovávať. Z môjho pohľadu je to len šikana a politická objednávka na zašpinenie konkurencie. Neviem, kto je takto naučený pracovať, ale mne to proste lezie na nervy. Mne to ale nevadí, pretože oni mali nejakých zlých poradcov, lebo ak si myslia, že takto sa to dá ustáť, tak to sa teda nedá a chcem aj zároveň povedať ľuďom, ktorí za tým stoja, že keď tá zmena príde tak dozriem, aby boli exemplárne potrestaní,“ odpovedal na nám Boris Kollár.

    - Reklama -