Hrôza z Trumpa: Revolúcia. Teraz nás všetkých vedie Merkelová. Ľudia prestali veriť vzdelanej menšine

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Ak máme v Európe pocit, že je životne dôležité, aby boli pobaltské štáty chránené proti akejkoľvek možnej agresii Putinovho Ruska, musíme prostredníctvom NATO a EÚ zapracovať na tom, aby sme to zaistili. Nemôžeme sa spoliehať na Trumpa, ktorý vychvaľuje Putina, píše Ash.

    Británia sa podľa neho sama odsunula na vedľajšiu koľaj vlastnou verziou nacionalistického populizmu, takže zvláštna zodpovednosť spočíva na francúzskych a nemeckých voličoch.

    Ak budeme mať na konci budúceho roka francúzskeho prezidenta Alaina Juppého a dôjde k opätovnému zvoleniu kancelárky Angely Merkelovej, Európa môže byť aj naďalej schopná pôsobiť svojou vlastnou váhou, tvrdí Ash.

    Merkelová podľa neho predložila najdôstojnejšiu odpoveď na Trumpovo zvolenie. „Nemecko a Amerika sú spojené hodnotami demokracie, slobody a úcty k zákonu a ľudskej dôstojnosti, nezávisle od pôvodu, farby pleti, náboženstva, pohlavia, sexuálnej orientácie alebo politických názorov. Ponúkam budúcemu prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi blízku spoluprácu na základe týchto hodnôt,“ vyhlásila. To je veľkolepé, podotýka Ash.

    „Fráza ,líder slobodného sveta‘ sa väčšinou vzťahuje na prezidenta Spojených štátov – a zriedka bez irónie. Som v pokušení povedať, že lídrom slobodného sveta je teraz Angela Merkelová,“ uzatvára Ash svoje zamyslenie.

    Spojené štáty s Trumpom na čele nebudú príjemným miestom. Ale nie je to prvýkrát, čo budú menšiny v USA terčom a čo budú považované za nežiaduce, píše na serveri televízie al-Džazíra publicistka Malak Chabkounová. Preklad jej textu takisto prinášajú Britské listy.

    Chabkounová pripomína, že Afroameričanom bolo upierané občianstvo a ich hnutie bolo obmedzené. Japonskí Američania boli fakticky umiestnení v internačných táboroch na americkej pôde.

    Terčom americkej vlády bola aj ideológia – napríklad prvá červená hrozba. Ale aj napriek tomu členovia spomínaných skupín z USA masovo neutekali.

    Máme mesiace na to, aby sme strávili, že Trump mal v tejto súťaži šancu. Vieme, že menšiny budú čeliť nejakému typu odvety. Ale z nejakého dôvodu si ďalej arogantne myslíme, že tu v USA je Trumpovo prezidentstvo nemožné, píše Chabkounová.

    K Trumpovmu prezidentstvu však dôjde. „A možno nás to konečne donúti venovať sa tomu a pochopiť, čo je to s naším politickým systémom, čo nakoniec spôsobilo, že naša agresia v zahraničí nás zasiahla tu doma,“ uzatvára Chabkounová svoj článok.

    To, čo sledujeme v Trumpovom víťazstve a v brexite, nie je nič menšie ako revolúcia, píše Mary Dejevskyová na webe Independent. Preklad prinášajú Britské listy.

    Dejevskyová si kladie otázku, či existuje paralela medzi súčasným dianím a udalosťami z rokov 1789, 1848 alebo revolučným rokom 1989. Je možné, že takto prebiehajú revolúcie v moderných priemyselných demokraciách? Dívame sa na fakticky ľudovú revoltu vedenú inými prostriedkami: pokojne a prostredníctvom volebnej urny? Pýta sa Dejevskyová.

    Či už je to revolúcia alebo, ako navrhujú iní, „koniec Západu“, prípadne zánik sociálneho a ekonomického riešenia, ktoré fungovalo od konca zatiaľ poslednej svetovej vojny, existuje pocit, že je to nevratné.

    Nech už je zmena definovaná akokoľvek, spoločné príčiny – ekonomická frustrácia, chýbajúce vyhliadky, obavy o identitu, resentiment, že občianstvo a fakt, že človek niekam náleží, už neprinášajú žiadne výhody – sa od seba nedajú ľahko oddeliť, píše ďalej Dejevskyová. A zdá sa, že spájajú dve krajiny, ktoré sa nadšene hlásili ku globalizácii a k tomu, čo bolo označované za anglosaský model.

    Podľa Dejevskyovej sa zdá, že väčšina skrátka zmenila postoj. Možno k skutočnej zmene došlo už pred nejakým časom, ale väčšina sa držala bohatšej, vzdelanejšej menšiny, chýbala jej dôvera na to, aby udrela. Možno sociálne médiá umožnili, aby si väčšina uvedomila svoju silu.

    Britské listy prinášajú aj preklad textu zo servera The Guardian, podľa ktorého Donald Trump vymenoval v nedeľu Steva Bannona, šéfa svojej predvolebnej kampane a riaditeľa ultrapravicového servera Breitbart, za svojho hlavného stratéga a poradcu. Podľa servera Breitbart publikuje rasistické, sexistické a antisemitské články. Bannon vraj potom v práve ukončených prezidentských voľbách porušil zákon, lebo sa vo voľbách registroval na Floride na adrese, na ktorej nebýva.

    Celý text si môžete prečítať TU, TU, TU a TU.

    - Reklama -