Kiskova facka koalícii. Dankov rokovák vracia do parlamentu. Prezident nie je na to, aby chválil vládu, konštatuje analytik

    0
    Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

    Vládna koalícia pred pár dňami schválila novelu rokovacieho poriadku z dielne SNS, Most-Híd a najsilnejšej koaličnej strany Smer. Familiárne sa táto novela nazýva aj Dankov rokovák, lebo o jej presadení začal hovoriť predseda parlamentu a zároveň aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Podľa neho je novela cestou k zvýšeniu a zavedeniu novej parlamentnej kultúry.

    Kiskova ďalšia facka

    Andrej Kiska dnes Dankov rokovák vetoval a vrátil ho späť do parlamentu. Poslanci si na kontroverznú novelu budú musieť opakovane posvietiť. Na jeho opätovné schválenie potrebujú 76 hlasov, pričom už pri prvom hlasovaní získali 79 hlasov. Podľa Kisku vládna koalícia pomocou náhubkového zákona vyvíja tlak na opozíciu a obmedzuje jej možnosti vykonávať politiku, čo odporuje ústave a pripúšťa šikanózne riadenie schôdzí.

    Prezident tak dal koalícii v krátkom čase druhú facku do tváre. Prvú jej uštedril v rozhovore pre časopis Trend, kde sa vyjadril, že minister vnútra Robert Kaliňák by viac nemal zotrvávať vo svojej funkcii, ako aj to, že sa na pôde OSN hanbil za premiéra a predsedu najsilnejšej koaličnej strany zároveň, Roberta Fica.

    Opozičné ďakujem

    Ako sa dalo čakať, krok Andreja Kisku privítali najmä niektorí opozičníci. Podľa liberála Martina Poliačika môže obávaný rokovák ohroziť princípy demokracie. „Som rád, že pod ním prezident nechce mať svoj podpis,“ konštatuje saskár. Branislav Gröhling, ktorý prednedávnom straníckeho kolegu Poliačika nahradil na poste tímlídra pre školstvo, na sociálnej sieti apeluje na slušnosť v politike. „Možno, keď budeme rešpektovať demokratické hodnoty a spravodlivosť, bude mať parlament úroveň,“ poznamenal Gröhling.

    SaS reagovala, že rokovací poriadok NR SR bol prijatý napriek tomu, že bol veľmi ostro kritizovaný. „Pán prezident uznal naše najvážnejšie výhrady a ak si chcú koaliční partneri strany Smer-SD ctiť demokraciu, nepôjdu v šľapajách Smeru a nebudú chcieť prelomiť prezidentovo veto,“ odkázala hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. Podľa jej slov už len to, že bol rokovací poriadok napriek výhradám prijatý, je vážnym mementom. „Ak však bude prelomené aj veto prezidenta, budeme to považovať za veľmi zlý precedens,“ dodala.

    Protiústávný rokovák?

    Členovia Obyčajných ľudí sú veľmi radi, že prezident uznal ich argumenty v boji proti novele rokovacieho poriadku. Svoju vďaku vyjadrili na dnešnej tlačovej konferencii. „Cieľom zavedenia tohto 'náhubkového zákona' je vytvoriť priestor na sebaprezentáciu predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a zaviesť možnosť šikanovania a útlaku opozície. Takéto snahy sú v príkrom rozpore s Ústavou SR a hrubým spôsobom zasahujú do slobody prejavu poslanca na pôde Národnej rady SR,” povedal Matovič s dôvetkom, že opozícia zatiaľ avizované podanie na ústavný súd odkladá, až kým nebude jasný definitívny osud novely.

    Poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) sa poďakoval Kiskovi, že rokovací poriadok nevníma len ako vnútornú vec poslancov. „Uvedomuje si, že ak sa bude právo menšiny porušovať v parlamente, ako majú občania veriť, že sa to nebude diať aj mimo neho,” povedal Budaj, podľa ktorého s parlamentnou slobodou netreba hazardovať. „Aj dnes je možné postihnúť každého poslanca, ktorý by prekračoval zákon a etiku a nie sú potrebné žiadne náhubkové predpisy ani bič na malom dvore. Zastavte tento valec, páni z koalície,“ apeloval.

    Andrej rešpektuje Andreja

    Podľa vyjadrenia šéfky komunikačného oddelenia národnej rady Zuzany Čižmárikovej Andrej Danko rešpektuje prezidentovo rozhodnutie. „Návrh novely rokovacieho poriadku pôjde na ďalšej schôdzi v štandardnom procese,“ píše vo vyhlásení Čižmáriková.

    Spoluautor novely Gábor Gál (Most-Híd) zatiaľ dôvody Kisku na vetovanie zákona nevidel. „Každý môže mať určité pochybnosti, či je to dobrá, alebo zlá úprava. Ale bolo nutné prijať takúto novelu už v minulom volebnom období, keď bol Most-Híd v opozícii. Vedeli sme, že to tak nemôže pokračovať. Parlament prestal byť priestorom na prijímanie zákonov a politické zápasenie v zmysle politických programov a zmenil sa na exhibicionizmus niektorých členov,“ povedal Gál a zároveň dodal, že za Dankov rokovák opäť zahlasuje.

    Róbert Madej (Smer-SD), predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý nad novelou rokovacieho poriadku vykonával gesciu, pre TASR reagoval, že sa aj s kolegami so stanoviskom prezidenta oboznámi a možno predpokladať, že na najbližšej schôdzi bude zákon aj s argumentáciou hlavy štátu opätovne prerokovaný. „Ako pozitívum schválenej novely vnímam to, že sa snaží zaviesť etiku a morálku v parlamente, do ktorého sa dostali aj výtržníci z ulice,“ uzavrel.

    Baránek o rokováku: Výhrady sú namieste

    „Nemám s tým problém, výhrady sú namieste. Oni to ale, samozrejme, aj tak schvália,“ hodnotí Kiskovo veto politický analytik Ján Baránek. Dodáva tiež, že aj on sám mal k náhubkovému zákonu pár kritických pripomienok. „Parlament kontroluje exekutívu, a to nový rokovací poriadok nezohľadňoval,“ podčiarkuje analytik. Baránek tiež upozorňuje, že za jeden z najväčších tŕňov v rokováku považoval cenzúru vizuálnych pomôcok.

    „Je to úplný nezmysel. Poviem príklad. Ak bude poslanec argumentovať pri demografickej politike, prečo by nemohol použiť projekciu alebo grafy. Považujem to za úplne neprijateľné a zlé,“ krúti hlavou. Zároveň predkladateľom novely radí, aby si tento bod novely ujasnili a sprehľadnili.

    „Vyhraňuje sa politicky aj voči Ficovi v zahraničnej politike a aj v kauze Bašternák. Nevidím v tom problém, lebo prezident nie je na to, aby chválil vládu. Prezident je skrátka prezident a má svoje postavenie,“ zhodnotil Kiskove antikoaličné kroky.

    Autor: du, pk, TASR

    - Reklama -