Británia by mala spojiť sily s východnou Európou proti autokratickej politike Bruselu, hlása britský portál

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Obe tieto tendencie sú medzi sebou úplne v rozpore a možno tvrdiť, že výsledné “odstredivé sily” môžu mať za následok skoncovanie s EÚ, ako ju poznáme. Eurocentralizačná politika západných členov Únie nemôže fungovať tvárou v tvár decentralizačným snahám členov z východnej periférie.

    Minulý rok boli ešte Maďarsko a Česká republika jedinými, kto požadoval v rámci Únie väčšiu národnú samostatnosť od Bruselu, čoho dôsledkom boli zo strany eurokratov označovaní za tých, ktorí si nectia európske hodnoty a len robia problémy. Obdobné tendencie už dnes však má aj Poľsko či Slovensko. Obnovením Vyšehradskej štvorky teraz podľa britských médií chceme vytvoriť opozíciu zdravého rozumu proti nezodpovednej politike EÚ, akou je napríklad zavádzanie migračných kvót. Vyšehradská štvorka však nie je dostatočne veľké zoskupenie, aby mohla predstavovať pre politiku Bruselu adekvátnu opozíciu.

    Vyšehradská štvorka však už v auguste rozšírila svoj vplyv prijatím iniciatívy Troch morí, ktorá združuje aj štáty balkánskeho a pobaltského regiónu. Očividne teda nesúhlas so západnou politikou Únie už nie je len záležitosťou niekoľko pár „problémových štátov“. Oficiálnym cieľom iniciatívy je posilniť  politicky aj ekonomicky oblasť Jadranu, Baltského a Čierneho mora, ktoré tvoria 28 percent územia EÚ.

    Briti sú presvedčení, že pre nich by bolo najlepšie sa k tomuto spoločenstvu východoeurópskych krajín pridružiť, lebo sympatizujú s myšlienkou vytvárania opozičnej sily proti autokratickej politike Bruselu. „Infraštruktúra a stabilita energie sú, samozrejme, kľúčom k bezpečnosti každého národa, a preto by Spojené kráľovstvo malo podporiť iniciatívu troch morí ako spôsob zabezpečenia stability na európskom kontinente, hoci sme na ceste opustiť Európsku úniu,“ píše sa v článku na portáli.  

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -