Záhadné organizácie vrhajú tieň podozrenia na SIS. Ako tajná služba operuje so štátnymi peniazmi, nevie ani ministerstvo financií

    0
    Budova SIS (Autor: TASR)

    Rozpočtová organizácia je financovaná zo štátneho rozpočtu a je preto povinná údaje o svojom finančnom hospodárení zverejňovať. Evidentne to však neplatí pre prinajmenšom päť zvláštnych rozpočtových organizácií, ktoré majú väzby na Slovenskú informačnú službu. Denník SME priniesol informáciu, že prostredníctvom týchto organizácií využíva SIS minimálne 17 nehnuteľností po celom Slovensku.

    O finančnom hospodárení týchto rozpočtových organizácií akoby neexistovali žiadne záznamy. Nič o nich údajne nevie ministerstvo financií ani štatistický úrad. Podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám pritom musia tieto organizácie poskytovať informácie o svojej činnosti. Samy by mali zverejňovať informácie o tom, kto je ich zakladateľ a aké majú právomoci. Všetky zmluvy, ktoré podpíšu, zase musia ukladať do centrálneho registra zmlúv. Žiadna výnimka pre organizácie s napojením na tajnú službu v zákone nie je. Napriek tomu spomínané organizácie žiadnu z týchto povinností nedodržiavajú.

    Otázne je, prečo SIS vôbec využíva model rozpočtových organizácií, keď je pre agentúru vlastne nevýhodný. SIS má totiž zákonom poskytnutú možnosť vytvárať krycie subjekty aj vo forme eseročiek alebo akciových spoločností, ktoré už nie sú viazané zákonnou povinnosťou zverejňovať svoje financie tak ako rozpočtové organizácie.

    Organizácie oficiálne nefigurujú ani v zverejnených záverečných účtoch SIS za roky 2013, ani 2015, aj keď ich majetok SIS používa pri práci. Či sú financované z rozpočtu SIS alebo existuje v spravodajskej službe iná paralelná finančná štruktúra, o ktorej nemá informácie ani ministerstvo financií, sa tak zistiť nedá. V záverečných účtoch za minulý rok však SIS získala z „ostatných finančných operácií“ takmer 8 miliónov eur. Čo sú „ostatné finančné operácie“, už SIS neuvádza.

    Bezpečnostný analytik Martin Dubéci vysvetľuje, že informačné služby vždy fungovali a aj budú fungovať v odlišnom režime ako iné organizácie. „Organizácie, ktorými tajná služba kryje svoju utajenú prácu, sú štandardom spravodajskej práce.“ Podľa neho by ale mal existovať nejaký model externej kontroly, ktorý by na finančné hospodárenie tajnej služby dozeral. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -