Eurohujeri na britskom súde chcú zastaviť brexit. Noviny obsiahlo rozoberajú rozsudok, ktorý môže z britského referenda urobiť zdrap papiera

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Denník Daily Mail napríklad odhalil, že deň po referende všetci traja sudcovia Najvyššieho súdu vyjadrovali na bankete v Mansion House v Londýne viditeľné nepriateľstvo voči jednému z hlavných predstaviteľov kampane za brexit, Michaelovi Govemu. „Posmešky, hlasné nesúhlasné mumlanie a ironický potlesk. Išlo o jasnú demonštráciu pevne proeurópskeho pohľadu najvyšších predstaviteľov britského súdnictva,“ konštatuje Daily Mail.

    Nenávistné reakcie

    Sudcovia sa nachádzali v dave ľudí, ktorí dávali jasne najavo, čo si myslia o brexite a jeho fanúšikoch. „Bolo to neskutočné. Akonáhle sa slova ujal Michael Gove, nálada v miestnosti sa náhle ocitla pod bodom mrazu. Ich reakcie boli neuveriteľne negativistické a nepriateľské,“ cituje britský denník jedného z prítomných hostí spomínaného banketu. „Reakcie drvivej väčšiny hostí, medzi ktorými boli aj sudcovia Najvyššieho súdu, boli nenávistné,“ súhlasí ďalší z hostí.

    Svoj prejav mal ten večer tiež jeden z troch sudcov Najvyššieho súdu, lord Thomas. „Ako hovorieval Harold Wilson, za jediný týždeň sa toho môže v politike zmeniť veľa. Či už hovoríme o rýchlosti, alebo povahe zmeny v oblasti politiky, predstavitelia nezávislého súdnictva sa však k politike nevyjadrujú. Našou úlohou nie je robiť politiku, čo je hlavná zásada každého právneho štátu,“ uviedol vtedy podľa Daily Mail Thomas.

    Lord Thomas

    Ním deklarovaná nezávislosť a nezaujatosť sa dostáva do trochu iného svetla, keď sa vezme do úvahy, že si spomenul práve na citát niekdajšieho labouristického premiéra Harolda Wilsona. Práve Wilson totiž v referende v roku 1975 podporoval členstvo Veľkej Británie v Európskom hospodárskom spoločenstve (EHS). Vtedy síce labouristi neboli v tejto otázke zďaleka takí jednotní ako dnes, ale už samotná citácia jedného z proeurópskych politikov naznačuje Thomasov postoj.

    Thomasovu údajnú nezávislosť spochybňuje tiež jeho profesionálna minulosť, v rámci ktorej pôsobil v orgánoch Európskej únie. „Thomas bol z pohľadu svojej kariéry vždy oddaným priaznivcom Bruselu. Založil napríklad European Law Institute, čo je klub právnikov a akademikov usilujúcich o zlepšenie práva platného v EÚ. Vedľa toho bol dva roky prezidentom orgánu European Network of Councils,“ píše Daily Mail.

    Rozhodnutie Najvyššieho súdu kritizujú vedľa predstaviteľov kampane za brexit aj niektorí komentátori. Philip Johnston z denníka Telegraph považuje za chybu, že sa v tejto záležitosti vôbec Najvyšší súd nejakým spôsobom angažoval a vyčíta jeho sudcom, že svojím rozhodnutím ešte viac rozdeľujú verejnosť aj parlament. „Najvyšší súd sa do tejto politickej diskusie vôbec nemal miešať. Je zrejmé, že jeho rozhodnutie len naštartuje ďalšiu zúrivú polemiku.“

    - Reklama -