ISIS má nového protivníka. Svoje nezhody odložili bokom a spojili sa proti spoločnému nepriateľovi

    0
    Bitka o Mosul, Irak (Autor: TASR)

    Kresťanská komunita v oblasti je jednou z najstarších na svete. Jej historická vlasť sa nachádza v severoirackej provincii Ninive, kde leží aj Islamským štátom okupované mesto Mosul, ktoré je v súčasnosti hlavným centrom boja proti ISIS. V dokumente ohlasujúcom zjednotenie síl v boji s ISIS sa na spolupráci dohodli politickí aj náboženskí vodcovia chaldejskej, asýrskej aj sýrskej kresťanskej komunity.

    „Všetci sa zhodujú na tom, že jednota je nevyhnutnosť pre udržanie bezpečnosti v oblasti Ninivských plání. Všetci sa zhodli na zjednotení vojenských síl,“ píše sa vo zverejnenom dokumente, podpísanom lídrami jednotlivých skupín. „Rozhodli sme sa vytvoriť komisiu, ktorá sa skladá z politických strán s podporou náboženských vodcov, ktoré sa budú stretávať a rokovať ako jeden na účel získania zastúpenia na medzinárodnom poli a budú žiadať naliehavú prestavbu Ninivských plání,“ dodáva dokument.

    „Toto je prvý krok k zjednoteniu všetkých našich síl pod jedným vedením,“ komentoval dokument jeden z podpísaných lídrov Emmanuel Khoshaba Youkhanna, vodca asýrskej vlasteneckej strany a veliteľ asýrskych kresťanských milícií, známych ako Dwekh Nawsha. Vysvetlil, že zjednotená kresťanská sila požaduje oficiálne uznanie irackou vládou v Bagdade, zdôrazňujúc: „Nechceme byť len nezákonnými milíciami. Teraz chceme prispieť k úsiliu všetkých ľudí z tejto oblasti, chceme, aby naše kresťanské sily dobyli a zabezpečili oblasť.“

    Iracká provincia Ninive bola kedysi domovom najväčšej koncentrácie kresťanov a ďalších etnicko-náboženských menšín v Iraku. Mosul, ktorý sa tiež nachádza v provincii Ninive, bol kedysi považovaný za srdce irackého kresťanského spoločenstva. Teraz sú kresťania a ďalšie etnicko-náboženské menšiny v Iraku obeťami genocídy páchanej bojovníkmi ISIS. „Chceme, aby naši ľudia mali v oblasti bezpečné útočisko,“ povedal Youkhanna, „hovorili sme o tom už s Organizáciou Spojených národov, irackou vládou, aj KRG.“

    Niektoré kresťanské milície sa už aj podieľali na Spojenými štátmi zastrešenej ofenzíve na Mosul. Pod zjednocujúcim dokumentom sa podpísali okrem Youkhannovej asýrskej strany aj demokratická strana Bet Nahrain, Národný chaldejský výbor, Asýrska demokratická strana či Sýrsky výbor. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -