Smrad, bodrel, hurhaj. Paríž ovládli utečenci a polícia nevie, čo skôr

    0
    Súčasný Paríž (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Ako uvádza britský denník Express, k stretu medzi utečencami a poriadkovými silami došlo v blízkosti vlakovej stanice Gare du Nord. Napätie v Paríži neustále hustne a policajti doslova nevedia, čo majú robiť skôr. Hromadná bitka vypukla aj medzi afganskými a eritrejskými utečencami a okolo metra stanice Stalingrad sa zase zhromaždilo ďalších asi 3 000 utečencov, ktorí miesto doslova okupujú. Miestni obyvatelia sa sťažujú na hluk, neporiadok, nepríjemný zápach a obávajú sa o svoju bezpečnosť.

    Miestne úrady zatiaľ zaujímajú k snahám vybudovať v Paríži ilegálne tábory rozhodný postoj. K znepokojivej situácii v hlavnom meste sa vyjadril aj prezident Hollande. „Žiadne tábory tu tolerovať nebudeme. V prípade potreby sme pripravení urobiť podobné kroky, aké viedli k zrušeniu utečeneckého tábora v Calais,“ vyhlásil prezident. Poriadková polícia pri Stalingrade zasiahla okamžite, ale podľa očitých svedkov je oblasť stále zastavaná.

    Medzitým bolo otvorené prvé oficiálne centrum pre prichádzajúcich utečencov, ktorého výstavba stála v prepočte asi 6,6 milióna eur. Zdržiavať by sa v ňom malo štyristo mužských utečencov. Miestni obyvatelia neskrývajú svoj nesúhlasný postoj. „Nikto sa nás nepýtal, či súhlasíme s výstavbou utečeneckého centra priamo pred našimi oknami. Všetci sme tu s rozhodnutím úradov nespokojní. Ak chcú ísť tí ľudia do Anglicka, tak ich tam pošlime!“ hovorí Jean Brossard, ktorý žije v tejto časti Paríža už 30 rokov.

    Mnohí utečenci nechápu, prečo ich úrady vyháňajú z ulice. „Nie je to prvýkrát, čo prišli a vzali nám naše stany, spacie vaky a matrace. My potrebujeme pomoc. Ja som vyplnil papiere, aby som mohol zostať vo Francúzsku, tak prečo mi to robia? Ak chcú, aby som išiel do prijímacieho strediska, tak som pripravený a pôjdem,“ sťažuje sa dvadsaťtriročný utečenec Shahid Khan. Nové centrum umožní jeho dočasným obyvateľom, aby sa v ňom zdržiavali päť až desať týždňov a najneskôr do dvoch rokov by malo byť uzavreté.

    Ďalšie centrum, určené pre ženy a deti, by malo byť vybudované na parížskom predmestí Ivry-sur-Seine do konca tohto roka a malo by pojať asi 350 osôb. Oveľa väčšie starosti však majú úrady s potláčaním ilegálnych táborov, ktoré sa im síce už niekoľkokrát podarilo rozobrať, ale utečenci sa do nich po niekoľkých hodinách zase vrátili. „Minulý týždeň sa v okolí stanice metra Stalingrad zdržiavalo 1 500 ľudí, ale teraz ich je tam minimálne o sedemsto viac,“ pripúšťa námestník primátora Colombe Brossel.

    V pondelok v skorých ranných hodinách dorazili do improvizovaného tábora policajti, aby zistili, koľko tamojších obyvateľov sa v krajine zdržiava legálne. Tých, ktorí nemajú potrebné dokumenty, polícia zatkne a vráti späť domov. Ostatní skončia v oficiálnych utečeneckých centrách. Evakuácia ilegálneho tábora pri stanici metra Stalingrad sa nestretla s prílišným pochopením ani zo strany charitatívnych organizácií. Tie sa sťažujú na to, že polícia sa rozhodla zakročiť bez predchádzajúceho upozornenia a ony tak nemohli migrantov včas varovať.

    O problémoch súvisiacich s prichádzajúcimi utečencami z Calais píše aj denník Le Figaro, ktorého reportéri sa vypravili priamo k stanici Gare du Nord. Miestni obyvatelia sú už teraz na pokraji nervového zrútenia a obávajú sa, že situácia sa po zatvorení prisťahovaleckého tábora Džungľa pri meste Calais ešte zhorší. Obyvatelia tejto štvrte čelia podľa denníka masívnemu príchodu migrantov už niekoľko mesiacov. Samotné úrady potom priznávajú, že situácia v tejto časti Paríža sa stala neznesiteľnou.

    V stanoch sa zdržiavajú tisíce migrantov. Miestni obyvatelia hovoria o nočnom hluku, výkaloch a odpadkoch na ulici. Desia ich aj vzájomné bitky utečencov so železnými tyčami a lietajúcimi kameňmi. „Je to čím ďalej, tým horšie,“ cituje denník jedného z pracovníkov služby, ktorá sa stará o poriadok v oblasti. Dodal, že aj keď migrantom dávajú každý deň plastové vrecia na odpadky, oni ich prakticky vôbec nepoužívajú a ďalej hádžu smeti na zem. Situácia sa navyše zhoršuje aj podľa úradov, ktoré priznávajú, že každý deň príde až 60 nových migrantov.

    Tamojší obyvatelia sa boja vychádzať na ulicu, dokonca už majú aj obavy z návštevy lekára a nemocnice. Desí ich totiž predstava nákazy chorobami, ktoré si so sebou mohli priniesť migranti. Podľa miestneho lekára sa totiž v stanovom tábore môžu vyskytovať prípady tuberkulózy, týfusu a ďalších chorôb.

    - Reklama -