Danko, Matovič, Kubánek. Na čiernej listine Poliačikovho výboru je však previnilcov oveľa viac. Liberál pre PL prezradil podrobnosti

0
Martin Poliačik (Autor: PK)

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorého ste šéfom, v súčasnosti rieši aj prípad Igora Matoviča a jeho živnosti. Hrozí mu, že príde o mandát. Ako sa prípad vyvíja?

Konanie bolo začaté na poslednom rokovaní výboru. Od pána poslanca budeme žiadať vyjadrenie, vyžiadame si dokumentáciu od živnostenského úradu a prípad bude zrejme uzavretý na ďalšom rokovaní výboru.

Konečný verdikt teda padne na budúcom rokovaní výboru?

Tak, ako hovorím. Keď príde podnet, tak ten je prerokovaný a je začaté konanie, to sa stalo teraz. A na ďalšom, ak máme vyjadrenie aj dotknutého verejného funkcionára a vyjadrenia inštitúcií, ktoré môžu vniesť svetlo do vecí, ktorých sa konanie týka, môžeme prípad uzavrieť. To by malo byť niekedy na začiatku novembrovej schôdze parlamentu.

Zúčastnil sa prvého rokovania aj pán Matovič?

Nie.

Trvajú šetrenia vždy rovnako?

Väčšinou trvajú počas obdobia medzi zasadnutiami výboru. Počas letných prázdnin sme mali konania dlhšie. Keď ale parlament zasadá klasicky, tak to znamená, že máme každý mesiac a pol schôdzu. Jedno konanie trvá zhruba v období medzi schôdzami.

Ďalším medializovaným prípadom je aj previnenie poslanca za Smer-SD Stanislava Kubánka. Údajne sa výboru udal sám. Je to pravda?

Áno, poslal list.

Stáva sa často, že sa poslanec výboru udá dobrovoľne? Viete, prečo v tomto konkrétnom prípade pán Kubánek postupoval tak, ako postupoval?

Neskúmal som jeho motivácie, ale odkedy sa na výbore rozhoduje prísne podľa zákona, takýchto „sebaudaní“ a listov s oznámením určitých nových skutočností a žiadostí o záznam do majetkového priznania prišlo niekoľko.

Pánovi Kubánkovi hrozí pokuta 100-tisíc eur. Ak sa vzdá mandátu dobrovoľne, pokuta sa mu vynuluje. Bude mať možnosť zaplatenia pokuty aj pán Matovič?

Tu nie je úplne jednoznačný výklad tohto zákona, no keď si pomôžeme výrokom ústavného súdu, ten hovorí, že výbor nemá možnosť dať pokutu tomu istému verejnému funkcionárovi v opakovanom konaní. Musí konštatovať stratu mandátu.

Pán Matovič sa voči výboru previnil už aj predtým?

Pán Matovič bol už raz výborom potrestaný, presne za tú istú vec.

Pokuta, ktorú môže pán Kubánek vyfasovať, je historicky najvyššia, akú výbor pre nezlučiteľnosť funkcií udelil. Prečo až 100-tisíc eur?

Pretože pán Kubánek porušoval zákon permanentne niekoľko rokov. Za každý kalendárny rok, za ktorý mal podať majetkové priznanie, musíme začať samostatné konanie.

Podľa akého kľúča výbor určuje výšku pokuty?

Výbor ju neurčuje, suma je automatická a vyplýva zo znenia ústavného zákona.

Akým spôsobom sa výbor dostáva k podnetom? U pána Matoviča podali podnet aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher a pán Kubánek sa „sebaudal“ listom…

Výbor koná buď na základe podnetu, alebo z vlastnej iniciatívy. Podnet môže poslať tretia strana, napríklad mimovládka alebo ľubovoľný občan. Podnet môže poslať aj samotný verejný činiteľ, akoby chcel v dobrej viere napraviť svoje predošlé chyby. Na druhej strane môže výbor konať aj sám od seba. To je napríklad aj súčasný prípad pána Danka. Na základe medializovaných informácií vyplynulo, že pán Danko strane SNS poskytol pôžičku a nemal ju uvedenú vo svojom majetkovom priznaní. Toto konanie sme otvorili voči pánovi Dankovi a ešte dvom členom SNS.

Hovoríte, že konanie voči pánovi Dankovi sa začalo na základe iniciatívy výboru. Čo to presne znamená? Môžete s ním prísť napríklad vy ako jeho šéf?

Ja, ale aj ktorýkoľvek iný člen výboru.

Ako postupujete pri konaní pána Danka?

Rovnako ako pri každom inom. Bolo otvorené konanie na výbore, takže si vyžiadame stanovisko daného verejného funkcionára a pozrieme si dokumentáciu. V tomto prípade to je verejný register podporovateľov SNS, čo znamená ľudí, ktorí stranu podporili formou poskytnutia pôžičky. Na základe týchto údajov toto konanie zrejme uzavrieme na nasledujúcom zasadaní výboru.

Aké sankcie môže čakať pán Danko?

Tiež pokuta.

Finančná?

Áno, peňažná. Výbor môže udeliť pokutu vo výške jedného, troch, šiestich alebo dvanástich platov. Podľa toho, o aký typ porušenia zákona ide, tak podľa toho sa automaticky udeľujú sankcie.

Pán Matovič, pán Danko či pán Kubánek. To sú tri najmedializovanejšie prípady vášho výboru. Máte otvorené aj ďalšie konania?

Prípadov je niekoľko. Pod výbor nespadajú len poslanci národnej rady. Spadajú tam štatutári, ministri či nominanti štátnych podnikov. Pozícií, ktoré pod náš výbor spadajú, je približne 2 600. Ak niekto z týchto ľudí nemá napríklad vyplnené majetkové priznanie, tak spadá do našej kompetencie.

- Reklama -