Prichádzajú ďalší a ďalší… Rodí sa plán, čo s Afričanmi prúdiacimi do Európy

    0
    Loď s imigrantmi sa potopila (Autor: Reprofoto: Marina Militare)

    V roku 2015 prišlo z Afriky do Talianska vyše 150-tisíc migrantov, tento rok to bude viac ako 160-tisíc. Taliansky premiér bije na poplach a žiada ostatné európske štáty o pomoc. Keď sa neujal nápad s povinnými kvótami na prerozdeľovanie utečencov, chcú politici v Bruseli skúsiť iný plán. Posielajú do Afriky jasný odkaz, ktorý sa dá stručne vyjadriť slovami: „Už na vás nebudeme dobrí.“ Začal sa rysovať presnejší plán.

    Africké štáty musia vedieť, že medzinárodnú finančnú pomoc budú mať k dispozícii len v prípade, že významne obmedzia exodus svojich ľudí z domovských štátov do Európy. „Do konca roka musíme vidieť nejaké výsledky,“ povedal agentúre jeden zo starších európskych diplomatov. Keby azda africké štáty neboli ochotné počúvnuť EÚ, Európania majú v ruke relatívne silnú zbraň. Sú totiž najväčšími poskytovateľmi finančnej pomoci čiernemu kontinentu a navyše udržiavajú s Afrikou aj početné obchodné zväzky. Toto všetko však môže skončiť – ak sa príliv afrických migrantov na talianske brehy významne nespomalí.

    Reuters však súčasne pripomína, že sú to predovšetkým severoafrické štáty, kto musí prejaviť ochotu prijímať Afričanov späť na svoje územie. Zatiaľ bola vôľa na spätné prijímanie migrantov mizivá. EÚ si kladie za cieľ uzavrieť príslušné dohody do jari budúceho roka, než nastane počasie vhodné na ďalšie cesty migrantov. Ak sa tomu africké štáty neprispôsobia, skutočne môže dôjsť k obmedzeniu rozvojovej pomoci zo strany Európy. Celý plán má však jeden veľký háčik. Líbya nemá stabilnú vládu. Ide o rozvrátenú krajinu, ktorá sa stala rajom pašerákov, a Európska únia tak prakticky nemá s kým rokovať o navrátení utečencov. Dokonca ani nemá komu hroziť, že mu prestane posielať peniaze.

    Charitatívna organizácia Oxfam potom európskych politikov žiada, aby prestali spriadať prísne plány proti migrantom a namiesto toho pomohli ľuďom v núdzi. Poradca tejto organizácie Raphael Shilhav vyzýva bruselských lídrov, aby sa radšej zamerali na odstránenie príčin migrácie a nesnažili sa z Európy urobiť nedobytnú pevnosť.

    Zdá sa však, že so svojimi apelmi na ich „lepšie ja“ už u politikov nemá šancu uspieť. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pred niekoľkými dňami vrátila z cesty po africkom kontinente a jej odkaz tamojším vládam znel jasne: Sme ochotní vám pomôcť, ale vašich ľudí budeme z Európy deportovať späť do Afriky.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -