Američania vraj na Asada pripravili pascu. Za oslobodením Mosulu sa skrýva niečo úplne iné

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Podľa New Yor Times je súčasné obliehanie Mosulu dôležité aj z pohľadu prezidenta Baracka Obamu a ním presadzované doktríny, v rámci ktorých už nie sú americkí vojaci v prvej línii. „Celkovo sa na ofenzíve podieľa asi 30 000 irackých a kurdských vojakov a iba asi 2500 amerických vojakov. Ďalšie dve až tri stovky potom tvoria príslušníci špeciálnych útvarov,” uvádza americký denník s tým, že model zvolený v Mosule je príkladom modelu boja proti terorizmu, ktorý Obama zvolil.

    Ako však The New York Times pripomínajú, Spojené štáty v tomto smere už raz zlyhali, keď investovali do výcviku irackých síl za desať rokov asi 25 miliárd dolárov a irackí vojaci v roku 2014 doslova utiekli pred džihádistami z Islamského štátu. „Počíta sa vždy len výsledok. Podarí sa ISIS zasadiť rozhodujúcu ranu, kým Obama odíde z funkcie? Bude dovtedy Islamský štát porazený, keď už nie rovno zničený? To všetko rozhodne o tom, či Obamova doktrína uspeje,” hovorí bývalý koordinátor politiky na Blízkom východe v Rade národnej bezpečnosti.

    Podľa Gordona existuje reálna šanca, že Obamova stratégia v Mosule uspeje. Mnohí ďalší experti naopak v jej úspech príliš neveria. Zatiaľ nie je úplne jasné, či budú americké sily sprevádzať kurdských a irackých vojakov priamo do Mosulu. „Zatiaľ sú naši vojaci na okrajoch mesta a nenachádzajú sa v prednej línii,” uviedol tlačový hovorca Pentagonu Peter Crook s tým, že je zatiaľ príliš skoro hovoriť o budúcich krokoch v tejto záležitosti.

    Britský denník The Independent sa zaoberá situáciou, ktorá zrejme nastane po dobytí Mosulu. „Až Mosul padne, džihádisti sa z Iraku presunú do Sýrie a sústredia sa na boj s Asadom. Táto možnosť by určite potešila Washington. Sýrska armáda, Hizballáh a iránski spojenci sa napokon na variant masívnej ofenzívy bojovníkmi, ktorí opustia Mosul, už pripravujú. Američania tak oslobodením Mosulu v skutočnosti chcú zaplaviť Sýriu hordami džihádistov,” myslí si denník.

    Ako The Independent uvádza, pred podobným scenárom varoval vodca Hizballáhu Nasralláh. „Pri dobývaní Fallujah sa tak už raz stalo. Džihádisti mesto opustili a ušli do východnej Sýrie. Rovnaký plán môžu mať Američania aj v prípade údajného oslobodenie Mosulu,” uviedol Nasralláh s tým, že ak nebudú džihádisti v Mosule porazení, jednotky Hizlballáhu budú musieť postupovať smerom do oblastí východnej Sýrie.

    - Reklama -