Kiskovi sa nepozdáva fungovanie Vyšehradskej štvorky a vyzýva na zmeny. Všetci vidíme V4 v spoločnej a silnej Európe, hovorí

    0
    Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

    “Preto som aj dnes na našom stretnutí vyzval, aby sme spoločne ako prezidenti pôsobili na všetkých najvyšších politikov, aby nepoužívali V4 ako štít pre svoje vnútropolitické zámery. Signál, ktorý z tohto stretnutia nás prezidentov určite musí vyjsť a určite aj vyjde, je, že všetci vidíme V4 v jednej spoločnej a silnej Európe,” uviedol prezident Kiska. Prezident si myslí, že V4 vznikla ako projekt primknutia sa k západnej Európe, k EÚ a svoje ciele aj splnila. “Dnes stojíme zase pred ďalšími úlohami,” upozornil.

    Prezidentský summit, ktorý organizuje Poľsko ako predsedajúca krajina zoskupenia, sa začal dnes. Koná sa na zámku Lancut a v meste Rzeszów v Poľsku. Slovensko reprezentuje prezident Andrej Kiska. Prezidenti sa stretli, aby zvýšili význam V4 a aby zosumarizovali úspechy k jej 25. výročiu. Prezidenti si na začiatku summitu uctili minútou ticha zosnulého slovenského exprezidenta Michala Kováča, ktorý sa takýchto summitov zúčastňoval v rokoch 1993-1998 ako prvý prezident SR.

    Venovali sa aj situácii mladej generácie

    V prvej časti rokovania sa prezidenti venovali situácii mladej generácie v krajinách vyšehradského zoskupenia. Čaká ich ešte rokovanie o európskej identite a energetickej bezpečnosti štátov V4, ktorého sa má zúčastniť taktiež podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Poľský prezident Andrzej Duda, slovenský prezident Andrej Kiska, český prezident Miloš Zeman a maďarský prezident János Áder sú v týchto chvíľach na návšteve novootvoreného Múzea rodiny Ulmovcov v Markowej. Múzeum venuje celú svoju expozíciu Poliakom, ktorí zachraňovali Židov počas 2. svetovej vojny.

    V tomto zložení sa prezidenti stretli už po druhý raz. Prvýkrát to bolo v decembri 2015 v maďarskom Balatonfürede. Vtedy sa zhodli na tom, že otázku migrácie treba riešiť ako otázku humanitárnu, trestnoprávnu a národnobezpečnostnú, že je potrebné posilniť ochranu hraníc Európskej únie a zabezpečiť, aby bol vstup na územie únie kontrolovaný.

    - Reklama -