Zhlboka dýchať, pani Angela. Po tomto návrhu jej poslanca pôjdu na kancelárku najskôr mdloby

    0
    Horst Seehofer (vľavo), kancelárka Angela Merkelová a predstaviteľka nemeckej Kresťanskosociálnej únie Gerda Hasselfeldtová (vpravo) (Autor: SITA)

    AfD uspela prakticky vo všetkých krajinských voľbách, ktoré sa v posledných mesiacoch v Nemecku konali. Na začiatku septembra dokonca AfD predstihla v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko aj samotnú CDU a v Sasku-Anhaltsku získala vyše 24 %. Zle si neviedla protestná strana ani nedávno v Berlíne, keď síce skončila na piatom mieste, ale za druhou CDU zaostala len o 3,4 %. Podľa prieskumov navyše AfD posilňuje aj na celoštátnej úrovni a teraz by ju volilo 16 % Nemcov.

    Prudký nárast preferencií ešte nedávno zahanbenej strany, na čele ktorej stojí charizmatická rodáčka z Drážďan Frauke Petryová, núti niektorých predstaviteľov CDU k zmene ich postojov. A to napriek tomu, že AfD od začiatku veľmi nevyberavo kritizuje šéfku strany Angelu Merkelovú. Ako prvý sa pozitívne vyjadril o možnej spolupráci medzi CDU a AfD vplyvný člen kresťanských demokratov Herman Winkler, ktorý bol v rokoch 2004 až 2007 ministrom v Sasku a teraz zasadá v Európskom parlamente.

    Winkler sa na prekvapenie mnohých svojich straníckych kolegov nechal počuť, že ak spolupráca s AfD zaistí konzervatívcom väčšinu a kancelárke Merkelovej kontrolu nad politickým dianím v krajine, potom by mala takáto koalícia dostať priestor v jednotlivých spolkových krajinách aj na celoštátnej úrovni. Pre kancelárku Merkelovú sa tým rysuje ďalší z celého radu problémov, ktorým musí v posledných mesiacoch čeliť. Možno si len ťažko predstaviť, že by chcela niečo také posvätiť.

    Jej prisťahovalecká politika otvorených dverí je bežne kritizovaná koaličným partnerom CSU, na čele ktorej stojí bavorský premiér Horst Seehofer. Ale ani on si nedovolil nahlas vysloviť myšlienku, že by bolo možné čo i len uvažovať o spolupráci s AfD. Podľa nemeckých médií nie je Winkler v strane so svojím názorom osamotený, ale stranícke špičky zatiaľ vytváranie koalícií s AfD rezolútne odmietajú.

    Winkler sa obáva, že pokiaľ sa bude CDU trvalo koalícii s AfD brániť, môže nakoniec Nemecko úplne ovládnuť ľavica. Vysokí predstavitelia ostatných politických strán však podobné varianty odmietajú. Podpredseda SPS Ralf Stegner napríklad nedávno povedal, že by „demokratické strany v krajine mali voči AfD zaujať jasné stanovisko“. „Ten, kto napáchne spoluprácou s takou stranou, sa dočká len straty dôvery u svojich voličov.“ Winklerov kolega z Európskeho parlamentu Elmar Brok zase označil AfD za najväčšiu hrozbu pre EÚ.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -