Streľba na utečencov: zranení a mŕtvi. Frontex má obrovský problém

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Z výpovedí utečencov a dokumentov agentúry Frontex, ktoré zverejnil na svojich stránkach server The Intercept, vyplýva, že príslušníci európskej pohraničnej stráže v období od mája 2014 do decembra 2015 strieľali na lode pašerákov a zranili pritom či priamo zabili utečencov na palube.

    „Všetky prípady streľby – vrátane tých, ktoré viedli k zraneniu utečencov – boli hlásené ako súčasť štandardného procesu zadržania pašeráckej lode na mori,“ uvádza The Intercept.

    „Priblížime sa k lodi a buď zakričíme, aby zastavili a zdvihli ruky, alebo na nich trúbime. Keď nezastavia, strieľame na motor, ale len v prípade, že je to bezpečné,“ prezradil reportérovi servera jeden z členov pobrežnej stráže na gréckom ostrove Chios. Keby vraj utečencom hrozilo nebezpečenstvo, nechávajú loď radšej odplávať.

    Utečenci však hovoria niečo iné. Devätnásťročná Rawan povedala, že keď sa pred dvoma rokmi pokúšala dostať z Turecka do Grécka, pobrežná stráž strieľala na pašerácku loď, na ktorej sedela. Jedna z guliek ju zasiahla do chrbta, rovnako ako jej svokra Adnana Akila. Inú utečenku údajne postrelili do ramena.

    Akil spomína, že kormidelník nechcel čln zastaviť, a tak pobrežná stráž spustila paľbu – z pištolí a samopalov. Keď po druhej várke streľby loď konečne zastavila, patrola odviezla zranených na ošetrovňu. „Hodili nás do lode ako zvieratá,“ trasie sa pri spomienke na prežitú traumu.

    „Obvykle strieľajú na motor. Ale problém je v tom, že okolo neho sedí kopa utečencov,“ vysvetľuje Giorgios Pagoudis, novinár z gréckeho ostrova Chios, ktorý sa venoval incidentu so streľbou, do ktorého sa zaplietli Rawan s Akilom.

    Šesť mesiacov po streľbe na Chiose došlo k podobnému incidentu v blízkosti ostrova Pserimos. Guľka vtedy zasiahla jedného zo sýrskych utečencov do hlavy. Rok nebol schopný hovoriť a nemohol sa ani hýbať. Nakoniec upadol do kómy a vlani v decembri zomrel.

    V oboch prípadoch streľby grécke súdy nakoniec konštatovali, že pobrežná stráž postupovala v súlade so zákonmi a nedopustila sa žiadneho pochybenia.

    Všetci utečenci, ktorí prežili streľbu na Chiose, dostali azyl v Európe. Rawan, ktorá žije na severovýchode Nemecka, poukazuje na iróniu osudu: utekala z vojnou postihnutej Sýrie, aby ju postrelili Európania. Ale je šťastná, že sa dostala do Európy živá.

    Frontex obvinenia odmieta

    Tlačový úrad agentúry Frontex reportérovi servera priznal, že streľba pobrežnej stráže spôsobila v mnohých prípadoch zranenia či usmrtila utečencov na palube pašeráckych lodí. Odmietol však poskytnúť presné čísla či objasniť to, kto vydal príkazy na streľbu. Zároveň zdôraznil, že účelom streľby nebolo znemožniť prekročenie hraníc, ale zastaviť pašerákov.

    Na konci septembra agentúru Frontex požiadala o vysvetlenie aj úniová ombudsmanka Emily O’Reillyová s Nilsom Muižnieksom z Rady Európy. Pod list, ktorý poslali šéfovi agentúry, sa podpísalo štyridsaťdva europoslancov.

    Šéf Frontexu Fabrice Leggeri obvinenia zo streľby na utečencov odmieta. Podľa servera euobserver europoslancom odkázal, že v polovici nahlásených prípadov stráž strieľala len do vzduchu bez úmyslu niekoho zraniť.

    Vo zvyšných prípadoch vraj bola streľba vedená v reakcii na útoky na strážne lode, ktorými pašeráci ohrozili životy migrantov aj pohraničníkov.

    Dokumenty agentúry Frontex si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -