Putin sa môže dopustiť veľmi nebezpečných rozhodnutí. Doplatíme na to aj my, varoval muž, ktorý sa zaoberá Ruskom

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)
    Galeotti okrem iného upozorňoval, že sme svedkami zásadnej premeny Putinovho režimu. Ambiciózne figúry miznú v prospech závislých a verných.
     
    Podľa jeho názoru však túžba zavďačiť sa vládcovi môže vyústiť do katastrofálneho rozhodnutia, ktoré ohrozí nielen Rusov, ale nás všetkých.
     
    Politológ sa okrem iného tiež vyjadril k situácii v Sýrii a k dobývaniu Aleppa.
     
    “Vyzerá to na klasickú ruskú improvizáciu. Myslia si, že pád Aleppa nemusí priniesť bezprostredné mierové rokovania alebo dokonca koniec vojny, znamenal by však zásadné víťazstvo pre Asadov režim a jeho podporovateľov v Moskve, lebo by upevnil Asadovu moc a prinútil rebelov, aby s Ruskom hovorili,” uviedol Galeotti. 

    Zľaknú sa, no cúvnu

    Skúsenosti z minulých zverstiev, napríklad zo zničenia Grozného, Rusov podľa neho naučili, že všetci sa najprv vydesia, neskôr sa ale otrasú.
     
    “Obávam sa, že v bezzubosť medzinárodného spoločenstva veria aj dnes, tým skôr, že v Bezpečnostnej rade OSN sedí Čína, ktorú utrpenie Aleppa príliš nevzrušuje. Toto je hlavne problém Západu a názor Rusov je – a teraz zjednodušujem, až karikujem – že Západ ich už rovnako nenávidí. Takže, čo môžu stratiť?” opýtal sa historik.
     
    Bežných Rusov podľa jeho slov však táto vojna nenadchla.
     
    “Samozrejme, radi počujú o úspechoch svojich chlapcov, ale Asad je im ukradnutý, ak za neho majú umierať,” dodal Galeotti.

    Rusi na politiku už rezignovali

    Ďalej sa vyjadril aj k nedávnym ruským voľbám, ktoré poznačila katastrofálne nízka účasť. 
     
    “Voľby boli zmanipulované a vypovedajú o dvoch veciach. Po prvé: väčšina Rusov to s politikou vzdala. Medvedevovo prezidenstvo prinieslo krátke vzopätie nádeje, nie preto, že by Medvedeva pokladali za bohvieako skvelého, ale dúfali v prísľub demokratickejšieho modelu. A potom sa Putin vrátil, protesty zadusil a veľa Rusov rezignovalo,” vysvetlil Galeotti s tým, že sa však množia lokálne a priemyselné protesty.
     
    “Prečo sa obťažovať voľbami, myslia si. Veď na tom vlastne nezáleží,” podotkol s tým, že hlasovanie, na ktorom skutočne záleží, sú až prezidentské voľby 2018. Vtedy potrebuje Putin vyhrať, a to drvivo.
     
    Galeotti v tejto súvislosti nevylúčil ani to, že Putin zorganizuje predčasné voľby na budúci rok.
     
    “Mal by to rýchlejšie z krku. Odbiť si voľby a mať pred sebou ďalších šesť rokov, keď si pre ne nemusí robiť vrásky. A po druhé je tu s istotou hraničiace riziko, že bude horšie. Väčšina Rusov nemá ľahký život a veci sa nelepšia, naopak,” tvrdí Galeotti.
     
    Poukazuje tiež na tvrdé úsporné opatrenia, ktoré začnú platiť na jeseň.
     
    Pôvodný text TU
     
    “Režim v Rusku je personalizovaný a niet pochýb, že o všetkom dôležitom rozhoduje Vladimir Putin, ale aj Putin je len jeden človek. Mnohí ho považujú za akéhosi diabolského génia a šachového veľmajstra, lenže tak to nie je. Putin je politik ako každý iný, azda len o niečo bezohľadnejší a na čele veľmi bezohľadného systému. Vládnuť však môže len prostredníctvom ďalších ľudí, ktorí budú jeho politiku spolutvoriť a vykonávať – a tí sa menia v závislosti od toho, o čom sa práve rozhoduje,” podotkol ďalej expert.
     
    Putin však podľa jeho slov zrejme cíti medzi sebou a elitou stále väčšiu priepasť. Pre ruského prezidenta je tak dôležitá imperializácia systému, keď sa objavia mladší ´yesmeni´, ktorí už budú cárovi vykať. 

    Tvarovateľné Putinove bábky

    “Putin konsoliduje režim: menej inštitúcií a viac verných a od neho závislých ľudí na úkor tých, ktorí majú nezávislé ambície,” podotkol historik so slovami, že nastupujú ľudia, ktorých môže Putin nielen lepšie tvarovať, ale zároveň sa ich aj ľahšie zbaviť.
     
    “Znepokojujúce je, že obmena dvora znamená tiež výrazný pokles objektivity. Už teraz je poradný proces neuveriteľne politický. Môžeme tiež čakať, že Putin bude čím ďalej, tým viac počúvať, čo chce počuť, zamotaný do kokónu poloprávd a nepokrytých lží. A že sa na základe týchto falošných informácií dopustí veľmi nebezpečných rozhodnutí – nielen pre Rusko, ale pre nás všetkých,” uzavrel.
     
     
    - Reklama -