Presídľovanie migrantov v praxi. Prišli do Litvy a toto nasledovalo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Rodiny migrantov, ktoré pricestovali do Litvy zo záchytných táborov v Grécku či Turecku v súlade s dohodou o presídľovaní v rámci EÚ, sa cítia podvedené. Tamojšie výhody a starostlivosť sa im totiž nepozdávajú a jedna z rodín sa preto dokonca obrátila na OSN. Je pravda, že sociálna starostlivosť v Litve je v porovnaní napríklad s Nemeckom pozadu, ale väčšina migrantov je údajne vďačná za možnosť ujsť pred vojnou aj pred preplnenými utečeneckými tábormi. 
     
    Nespokojní migranti sa vraj sťažujú, že im zástupcovia azylových agentúr klamali, keď ich lákali do Litvy. Pobaltskú krajinu vraj vykreslili ako prvotriednu, čo sa týka sociálnej starostlivosti, a vraj im tvrdili, že ide o rovnako bohatý štát, akým je napríklad Nemecko alebo Švédsko, kam smeruje drvivá väčšina migrantov, ktorí sa dostanú na starý kontinent. 
     
    Do Litvy presťahovali prednedávnom približne stovku migrantov, ktorí na to čakali v tureckých a gréckych táboroch, ale ani úľava od života v stanoch im nestačila. Prvé dve rodiny už zdvihli kotvy a presťahovali sa do bohatších krajín Európskej únie. Kým v Litve dostanú 200 euro mesačne, v Nemecku je to vyše trojnásobok tejto sumy. Migranti v Nemecku dostanú mesačne podporu 700 eur. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -