Blaha pre PL: Matoviča dobehla karma. Sulík je podobný typ ako Bush. Koho považuje za kríženca Kotlebu a Kollára? A toto hovorí k diskreditácii Smeru

0
Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

Ako budete hlasovať v parlamente, keď príde na stôl návrh na zbavenie mandátu poslanca Igora Matoviča?

Definitívne rozhodnutie bude výsledkom dohody na klube. Nemá zmysel predbiehať, zatiaľ platí výzva Matovičovi, aby sa vzdal mandátu sám. Ešte stále môže ukázať, že má aspoň toľko odvahy, ako mala Iveta Radičová, a že nie je zbabelec. Každý vie, že Matovič podniká, napokon dôkazom je jeho vlastná pokútna nahrávka rozhovoru, ktorý robil s Radoslavom Procházkom, keď riešili, či má jeho firme Procházka platiť s bločkom či bez bločku. Pochybuje niekto na Slovensku, že Matovič podniká? Nikto nemôže tvrdiť, že je to celé iba formalita. Matoviča teraz len dobehla karma. A ešte je aj dosť arogantný na to, aby obviňoval všetkých naokolo, a neprizná si chybu. Zákon sa mu nepáči, tak načo ho dodržiavať. Neuveriteľné! To je to najhoršie posolstvo, aké môže dať poslanec občanom – nedodržujte zákony, ktoré sa vám nepáčia. Fakt absurdné. Matovič sa už správa vyslovene nepríčetne, už by mal naozaj odstúpiť.

Richard Sulík nepodporil Parížsku dohodu, ktorá bojuje proti klimatickým zmenám. Vy ste sa na Facebooku vyjadrili, že keby tu vládol „takýto buran, Slovensko by blokovalo ešte aj záchranu planéty“. To znie, ako keby ste Sulíka vnímali ako „absolútne zlo“…

To vôbec nie, nekritizujem Richarda Sulíka ako človeka, a už vôbec si nemyslím, že musí byť zlý. Kritizujem jeho názory, ktoré považujem za nebezpečné. Jeho ignorancia voči klimatickej zmene mi pripomenula Georgea Busha, ktorý blokoval Kjótsky protokol, lebo si myslel, že ochrana prírody by uškodila americkému biznisu. Sulík je podobný typ. Klapky na očiach, nedovidí dva dni dopredu. Ukázal to aj vtedy, keď zhodil Radičovej vládu bez toho, aby čokoľvek získal pre vec, za ktorú bojoval. Ukázal to aj vtedy, keď išiel s Kotlebom na kávičku a nedokázal rozpoznať ani len to, že s fašistami sa nespolupracuje. Sulík je natvrdnutý neoliberál, ktorý nemá štipku sociálneho ani environmentálneho rozmeru. Je človekom minulosti. Takto ho vnímam cez prizmu jeho názorov. Ale ľudsky ho naozaj nehodnotím, môže to byť fajn človek, párkrát sme sa rozprávali a nepripadal mi ako zlý človek, a už vôbec nie ako „absolútne zlo“.

V Smere sa ako keby pohli ľady. Čo hovoríte na vyjadrenia bývalej krajskej tajomníčky strany Kolenčíkovej, ktorá obvinila stranu z korupcie a klientelizmu? Zisťovali ste si o tom podrobnosti, či sa vážne obvinenia zakladajú na pravde?

Nič o tom neviem, iba to, čo som počul v médiách. Tú pani nepoznám, jej meno som počul prvýkrát, ale ak sa v minulosti zúčastnila na nejakej korupcii, je čudné, že to neoznámila orgánom činným v trestnom konaní. Keď sa niekto ozve až vtedy, keď má neukojené ambície, moc dôveryhodne to nepôsobí. Skôr asi niekomu ide o diskreditáciu Smeru a pani bola zneužitá. Ale, samozrejme, každé podozrenie treba vyšetriť a ak niekto niekde páchal korupciu, tak má ísť do basy. Ale o tom musia rozhodnúť príslušné orgány štátu, nie nabudené médiá. V tomto prípade však žiadne porušenia zákona nepredpokladám. Myslím, že ide skôr o nejakú osobnú pomstu neuspokojenej lokálnej političky, ktorá si vymýšľa hlúposti, ale to je iba môj osobný pocit.

Členstvo v strane pozastavil europoslanec Zala. Je to z vášho pohľadu strata pre stranu?

Kedysi som si Borisa Zalu veľmi vážil. Vždy medzi nami boli rozdiely, on mal bližšie k centristickým riešeniam a la Blair, ja som vždy inklinoval k radikálnejšej socialistickej ľavici a la Corbyn. V geopolitike veľmi silne vystupoval proti Rusku, ja som zasa kritický voči Západu. Jeho štýl je skôr technokratickejší, môj je bojovnejší. Takýchto odlišností by sa dalo nájsť viac. Ale nikdy by mi nenapadlo, že bude takto márnomyseľne reagovať na aktuálnu situáciu. Sklamal tým veľa ľudí. Ja ho hodnotiť nebudem, je mi to skôr ľúto. 

V akej kondícii je podľa vás Smer? Nepomohlo by strane urobiť určité zmeny vo vedení a priniesť nový vietor?

Smer je, pokiaľ viem, v úplnej pohode, ale celkom prirodzene, tak ako v každej strane, prebieha diskusia o tom, čo do budúcnosti zlepšiť. Kľúčové sú v tomto smere rozhodnutia Roberta Fica. On je predseda a zároveň najľavicovejší líder Smeru. Verím, že posunie stranu doľava, o čo som sa vždy usiloval aj ja. K žiadnemu politikovi v Smere nemám z hodnotového hľadiska bližšie ako k nemu. Ak niekto posunie Smer doľava, bude to on. Ale vnútrostranícku situáciu nebudem hlbšie komentovať, pretože každé vyjadrenie pravicové médiá rady zneužívajú. Len sa čudujem, aké hlúposti médiá púšťajú v posledných týždňoch. Ony o Smere fakt nič nevedia.

Vy ste sa vyjadrili, že ani jeden z amerických prezidentských kandidátov nie je vhodný. Ale predsa len, keby ste si museli vybrať, kto z dvojice Trump – Clintonová by bol menším zlom z pohľadu záujmov slovenskej zahraničnej politiky?

Nevyberám si, nedokázal by som voliť ani jedného z nich. Trump je šovinistický nacionalistický ultrapravičiar a diletant. Je hlasom frustrovaného amerického fašistu. Clintonová je rusofóbna neoliberálka, je arogantná a snobská. Je hlasom Wall Street, oligarchov a korporácií. Mojou alternatívou bol Bernie Sanders, jediný ľavičiar v boji. V tejto fáze by som volil Jill Steinovú, kandidátku zelených. Žiaľ, v americkom oligarchickom systéme nemá šancu. Nech vyhrá Trump, alebo Clintonová, bude to horšie ako za Obamu. Aj z pohľadu našej zahraničnej politiky.

Už ste niečo naznačili, ale skúste v skratke pomenovať najväčšie hrozby Trumpa a najväčšie hrozby Clintonovej.

Trump je niečo ako kríženec Kotlebu a Kollára. Na jednej strane kope za najbohatších, presadzuje rovnú daň na úrovni 15 %, ktorá by ušetrila neskutočné milióny práve tým najbohatším. Presne tak ako naši fašisti na čele s Kotlebom. Na druhej strane zneužíva rasistické emócie chudobnejších frustrovaných Američanov tak ako u nás Kollár. A teda kope do Hispáncov, Afroameričanov a moslimov. Plus kope do Iránu a Číny, čím ohrozuje mier vo svete. Jediným pozitívom je priaznivejší postoj k Rusku, ale to je podľa mňa len póza, ktorá by sa po voľbách rýchlo zmenila. Clintonová by hlava-nehlava presadzovala neoliberálne obchodné dohody ako TTIP či TPP, hoci teraz predstiera, že je sociálnejšia. Nie, nie je. Podporuje globálny turbokapitalizmus, ktorý ohrozuje ľudí po celom svete. Je ďaleko pravicovejšia ako Sanders, ba dokonca aj ako Obama. Typická neoliberálka. V zahraničnej politike ma odrádza jej rusofóbia.

Ostro ste kritizovali poľský návrh zákona proti interrupciám. Prečo sa podľa vás Poliaci „uchýlili“ k takémuto kroku?

Verím, že ten zákon neprejde. Je prejavom náboženského fundamentalizmu. Takýto útok na ženské práva je v modernej Európe nevídaný. Zatvárať ženy za interrupciu, to je nehoráznosť. Nie som zástanca potratov, ale riešenie nie je v tupých celoplošných zákazoch. Treba hľadať kompromis medzi právami žien a právami plodu. V tomto spore plne podporujem poľské ženy.

Ako vnímate, keď aj slovenskí konzervatívci (napr. Krajňák, Škripek) označili pre PL zákon namierený proti interrupciám za prehnaný?

Zázrak.

V Maďarsku bolo neúspešné referendum o utečeneckých kvótach, napriek tomu ho premiér Orbán označil za víťazstvo, zatiaľ čo jeho oponenti ho vyzývajú na odchod. Čo je podľa vás skutočným výsledkom maďarského referenda? 

Kvóty sú hlúposť a odmieta ich väčšina stredoeurópskej spoločnosti. To, čo robí Orbán v Maďarsku, ma nezaujíma. Nebudem hodnotiť maďarské referendum. Celkovo nesúhlasím s politikou Fideszu v Maďarsku ani PiSu v Poľsku. Som ľavičiar a obe spomínané vládne strany sú konzervatívno-nacionalistické pravicové subjekty. Ale to nič nemení na tom, že sa zhodneme na odmietaní kvót, v tom je ľavica aj pravica v strednej Európe zajedno. Je dobré, že v tomto V4 spolupracuje, vďaka tomu možno kvóty porazíme. Zároveň však musíme ukázať, že sme solidárni s utečencami aj s Európou. Kvóty nie sú riešenie, ale to neznamená, že riešenia netreba hľadať. Utečenci si zaslúžia pomoc a musíme bojovať aj proti rastúcej islamofóbii.

Aké je vaše riešenie migračnej krízy?

V prvom rade musíme ukončiť imperiálne vojny, posilniť humanitárnu pomoc, chrániť naše hranice a zastaviť vykorisťovanie Afriky a Blízkeho východu zo strany západných nadnárodných korporácií. Kým nevyriešime problém chudoby vo svete, ktorý je produktom globálneho kapitalizmu, nevyriešime ani migračné toky. 

- Reklama -