Rudolf Pado: TrashOut – cesta do pekla dláždená dobrými úmyslami

0
Spaľovňa odpadu (Autor: SITA)

Začiatkom roka 2012 bola uvedená do prevádzky aplikácia TrashOut, ktorej cieľ bol od minimálne neskromný: „lokalizovať a nahlásiť všetky nelegálne skládky.“

Partnerom projektu je aj Ministerstvo životného prostredia SR , ktoré projekt masívne propagovalo a naďalej propaguje na vlastnej internetovej stránke, a na verejnosti ho prezentovalo ako začiatok definitívneho boja s čiernymi skládkami. Podľa ministerskej sľubotechny sa každou skládkou mali zaoberať príslušné orgány štátnej správy životného prostredia.

V tom čase som bol prakticky jediným človekom v tejto krajine, ktorý nepodľahol pionierskej hystérii nadšenia a upozornil som na fakt, že aplikácia TrashOut nemá oporu v zákonoch SR, predovšetkým v zákone o správnom konaní a zákone o odpadoch. Nepomohlo. Ministerstvu životného prostredia SR nikdy na detailoch nezáležalo a od mladých programátorov som dostal e-mail plný pozitivistických viet, ktoré dnes vo svete migračného ťahu na Európu nazývame slniečkové. Až časom som pochopil, že programátorská pohoda, vyhováranie sa na niekoho iného, popieranie platných zákonov SR, ospravedlňovanie neospravedlniteľného … sú základnou komunikačnou stratégiou od života odtrhnutých ITčkárov prvoplánovo zbierajúcich programátorské ceny.

Hneď na začiatku zjavne prepáleného štartu dostala aplikácia prvý úder. Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave ma vyzval, aby som im prišiel všetkých 269 skládok z aplikácie TrashOut – o ktorých som ich informoval – ukázať, v opačnom prípade nebudú konať. A to bol len začiatok.

Pribúdajúcim počtom hlásení od naivných občanov gravitácia nekonania a výhovoriek úradníckeho Matrixu a programátorskej úmyselnej či neúmyselnej naivity ťahala aplikáciu do údolia v ktorom sú už veky pochované státisíce nápadov.

Až napokon, v roku 2013, Ministerstvo životného prostredia SR poprelo samo seba, ako aj predchádzajúce tlačové správy naďalej žijúce vo virtuálnom priestore, keď uviedlo: „ … Oznámenia o umiestnení opusteného odpadu zaslané v rámci aplikácie TrashOut nie je možné považovať za podanie v zmysle § 19 správneho poriadku. Oznámenie, ktoré nemá charakter podania v zmysle § 19 správneho poriadku, nemá predpísané obsahové a formálne náležitosti a taktiež zákon o odpadoch takéto náležitosti vyžaduje.“

Neskoršie svoju argumentáciu rozšírilo o označenie aplikácie za súkromnú podnikateľskú aktivitu mimo rezortu životného prostredia. Ministerská hydra tým odobrila nekonanie štátnej správy životného prostredia, ktorá toto „usmernenie“ začala masívne vy(zne)užívať, a z nástroja na boj sa definitívne stala fraška.

Ani v tejto fáze sa však programátorský tím neprebudil so sna, nenašiel odvahu – napriek mojim apelom – veci pomenovať a ja som netušil prečo. Odpoveď na túto otázku sa mala zjaviť po rokoch …

… po rokoch, počas ktorých sme s tímom dobrovoľníkov, ako neautori aplikácie, urobili azda všetko preto, aby sme TrashOut spoločenský a právne spriechodnili.

Výsledok tridsať mesačného bezplatného nasadenia, na úkor vlastného voľného času a finančných prostriedkov, má podobu niekoľkých desiatok kilogramov listov, uznesení, rozhodnutí … a niekoľkých stoviek odstránených skládok ohlásených občanmi prostredníctvom mobilného telefónu.

Tadiaľ však cesta neviedla a nevedie. V apríli 2015 sme naše „nedobrovoľne“ manažovanie výstupov aplikácie TrashOut zabalili. Mám za to, že každý sa má starať o vlastné dieťa.

V roku 2016 má preto šokovala správa od dobrovoľníka, ktorý v systéme zverejnených zmlúv objavil informáciu o tom, že TrashOut, ktorý MŽP SR neuznáva, dostal dotáciu vo výške 58 000 eur z rozpúštaného Recyklačného fondu, a to podpísanú odchádzajúcim ministrom dva týždne po voľbách.

Za obdobnú sumu OZ TATRY, počas 23 mesiacov, v rámci projektu „Na skládky nie sme krátki!“ neponúkalo občanom virtuálny sen, ale – okrem iného: „… Bolo zorganizovaných 1 000 prednášok – „Na skládky nie sme krátki!“ a „Invázne druhy rastlín“ – v 205 inštitúciách (203 ZŠ a SŠ), ktorých sa zúčastnilo 22 955 účastníkov. Pri monitoringu nelegálnych skládok odpadu a inváznych druhov rastlín bolo v teréne odpracovaných 6 981 hodín a podnety boli zaslané štátnej správe životného prostredia v 50 okresoch …“

A ťah na finančnú bránu zo strany TrashOut pokračuje …

Rudolf Pado
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na pado.blog.sme.sk

- Reklama -