Zaplavia Európu choroby, z ktorých sa už vyliečila? Migranti k nám znova doniesli svrab, tuberkulózu a ďalšie prenosné ochorenia

    0
    Migranti v Nemecku (Autor: TASR)
    Spolu s nárastom počtu migrantov, ktorí prišli vlani a tento rok do Nemecka, stúpol podľa odborníkov aj výskyt v Európe dávno vyhubených chorôb. Takéto zdravotné riziká, ktoré migranti prinášajú, sú záťažou pre nemecké zdravotníctvo. Navyše hrozí, že by sa tieto ochorenia mohli v najhoršom prípade rozšíriť aj do ďalších krajín. 
     
    Podľa článku nemeckého denníka Frankfurter Algemeine Zeitung sú choroby, ktoré majú novoprichádzajúci migranti, vážnym varovným signálom nielen pre tamojšie zdravotníctvo. Všetci migranti prichádzajúci do Nemecka musia absolvovať zdravotnú prehliadku. 
     
    Lekári však okrem posttraumatického stresu, ktorým vraj veľká časť migrantov trpí, odhaľujú aj prenosné ochorenia. Problém nastáva vo chvíli, keď migranti trpia chorobami, ktoré v Európe už neexistujú, ale pretrvávajú na Blízkom východe či v Afrike. Pri takýchto ochoreniach je pre lekárov zložitá najmä diagnóza, keďže sa s týmito ochoreniami v praxi nestretli už generácie nemeckých odborníkov. 

    Problémy s diagnózou 

    Najrôznejšie ochorenia tráviaceho traktu, svrab, tuberkulóza a ďalšie prenosné choroby sú podľa vyjadrení členov personálu univerzitnej nemocnice v Hamburgu u migrantov najčastejšie. Tamojší lekári však majú problémy diagnostikovať napríklad tuberkulózu, pretože jej príznaky sú u migrantov často netypické a chorí tak môžu prejsť kontrolou bez povšimnutia. 
     
    Podľa najnovšieho odporúčania by mali doktorov navštíviť všetci migranti, ktorí majú bolesti v oblasti brucha, aby ich otestovali na prípadné závažnejšie ochorenie. Jedným z nich môže byť v Európe vzácna choroba spôsobená parazitom, ktorý sa okrem líšok, vlkov či psov môže preniesť aj na človeka a spôsobuje vážne poškodenie pečene. V pokročilejších štádiách, ak sa rozšíri do brušnej dutiny, je táto choroba neoperovateľná. 
     
    Väčšina chorôb, ktorými niektorí migranti trpia, sa našťastie dá v podmienkach európskych zdravotníckych zariadení liečiť. Okrem toho nie všetky tieto ochorenia sú nákazlivé. Vlani sa objavilo len niekoľko vážnych prípadov, pri ktorých sa ochorenia rozšírili väčšinou iba v ubytovniach pre utečencov. 
     
    V susednom Rakúsku napríklad diagnostikovali u viacerých migrantov z jednej ubytovne výskyt bakteriálneho ochorenia, ktoré rozkladá živé tkanivá. Išlo pritom o ojedinelý prípad, ale ochorenie vzbudilo pozornosť zdravotníkov. V prípade, že by sa nákazu nepodarilo včas zneškodniť, išlo by o veľké zdravotné riziko. Choroba má totiž podobnú úmrtnosť ako smrtiaci vírus ebola. 
     
     
    - Reklama -