Stovky útokov na politikov. Streľba, bitky, podpaľačstvo. Toto nie sú 30. roky, ale krutá realita v Nemecku

    0
    Člen krajnej pravice v Nemecku (Autor: TASR)

    To, že politici sú medzi širokou verejnosťou len málokedy vnímaní pozitívne, je jedným z nepísaných pravidiel samotného politického života.

    Aby však boli politickí predstavitelia doslova štvanou zverou, to už sa bežnej praxi nepochybne vymyká. Ako sa zdá, v Nemecku je momentálne na vzostupe nová „móda“, ktorá  však rozhodne nie je hodná nasledovania.

    Do konca roka tisícka?

    Ako informuje nemecký portál Deutsche Welle, v celej krajine eviduje polícia v prebiehajúcom kalendárnom roku už vyše 800 útokov na politických funkcionárov.

    Údaje, ktoré pochádzajú z Federálneho kriminálno-policajného úradu (Bundeskriminalamt), si vyžiadalo tamojšie ministerstvo vnútra, pričom zistené čísla veľa dôvodov na optimizmus zaiste nedávajú.

    Keďže do konca roka zostávajú ešte tri mesiace, nie je vylúčené, že pri takomto tempe sa môže konečná bilancia vyšplhať až na métu 1000 prípadov.

    Rôznorodé konfrontácie

    Najzávažnejšie boli priame fyzické útoky, ktorých doposiaľ zaznamenali 18.

    Viac útokov, konkrétne 384, vykonali pravicoví extrémisti. Krajne ľavicoví páchatelia sa „predviedli“ v 97 prípadoch.

    Atakom sa v minulosti nevyhla ani čoraz populárnejšia protiimigrantská partaj Alternatíva pre Nemecko (AfD).

    Viac o útokoch na stranu AfD sme písali TU.

    Najčastejšími formami útoku sú zastrašovanie, vyhrážanie, poškodzovanie majetku či podpaľačstvo. Vo väčšine výhražných listov stojí v centre nespokojnosť s politickými rozhodnutiami daného adresáta.

    Keď nejde len o osobu politika

    „Bol som fyzicky napadnutý a nechýbali ani vyhrážky smrťou. Ľudia na mňa pokrikovali vety typu ´strelíme ťa do hlavy´ alebo ´dostaneme ťa´,“ približuje neradostnú realitu Jürgen Kasek, regionálny líder Strany zelených v spolkovom štáte Sasko. 

    Ako však dodáva, na celej veci ho najviac trápi, že trpia aj jeho najbližší, keďže s vyhrážkami podpaľačského charakteru konfrontovali aj jeho rodičov.

    Podobné skúsenosti majú aj mnohí ďalší politici bez ohľadu na politické zaradenie. Od malých lokálnych politikov až po známe mená.

    Útok na starostku

    Azda najznámejšou postavou je Henriette Rekerová, terajšia starostka Kolína nad Rýnom.

    Deň pred jej zvolením ju vlani 17. októbra nožom bodol do krku páchateľ, ktorý nesúhlasil s jej názormi na prisťahovalectvo. Napriek vážnym zraneniam sa Rekerovej podarilo prežiť a dnes naďalej vykonáva svoj mandát.

    Nebáť sa a nevzdať to

    „Páchatelia sa v porovnaní s minulosťou boja čoraz menej,“ vraví o rastúcej vlne útokov premiér spolkového štátu Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann.

    Podľa spomínaného Kaseka by však nebolo správne podvoliť sa útočníkom.

    „Som viac ostražitý a zaviedol som zvýšené bezpečnostné opatrenia pre mňa a moju rodinu. Ale vzdať sa nie je možnosť. Znamenalo by to, že druhá strana vyhrala,“ dodáva odhodlane.  

    - Reklama -