Islam je naša budúcnosť. Zásadné rokovanie pobočníkov Merkelovej a zástupcov moslimov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Konferencia o islame sa prvýkrát konala v roku 2006 z iniciatívy terajšieho ministra financií a vtedajšieho ministra vnútra Wolfganga Schäubleho, ktorého cieľom bolo vytvoriť nestrannú platformu pre dialóg medzi predstaviteľmi nemeckého národa a islamského náboženstva. „Islam je súčasťou Nemecka a súčasťou Európy; je súčasťou našej prítomnosti, súčasťou našej budúcnosti,“ uviedol Schäuble v úvode konferencie.

    Podľa predsedu kurdskej komunity v Nemecku Aliho Ertan Topraka má konferencia za sebou pohnutú históriu. Dokonca skôr prispieva k vzájomnému odcudzeniu, čím tak úplne popiera svoju základnú funkciu.

    Podľa súčasného šéfa konferencie, ministra vnútra Thomasa de Maizière, je však vidieť jasný pozitívny vplyv. „Dosiahli sme mnohé, skonštatoval s tým, že Konferencia o islame bola vždy iniciátorom mnohých pozitívnych zmien, medzi ktoré radí napríklad výučbu náboženstva na školách či profesúru islamskej teológie na univerzitách.

    Celý text tu.

    Zásadným problémom Konferencie o islame je podľa Centrálnej rady moslimov v Nemecku hlavne skutočnosť, že koná iba s veľmi obmedzeným okruhom islamských organizácií, čo je skutočnosť, ktorá sa zmenila v priebehu jej existencie.

    Myslím si, že Konferencia o islame nijako nepomáha tým, že obmedzuje svoj kontakt s moslimami len na asociácie, ktoré reprezentujú približne 15 % z nich, poznamenala berlínska právnička kurdského pôvodu Seyran Atesová.

    Bola by to skvelá príležitosť na zahrnutie organizácií zastupujúcich migrantov v snahe lepšie sa postaviť k súčasnému riešeniu utečeneckého problému, poznamenal predseda tureckej komunity v Nemecku Gokay Sofuoglu, ktorý má čiastočne rovnaký názor ako Atesová, že konferencia by mala rozšíriť svoje pole pôsobnosti. Kritizoval som fakt, že ide o čisto nemeckú Konferenciu o islame, keď to, čo potrebujeme, je európska konferencia, dodal.

    - Reklama -