Aj v tejto krajine sa „zázračne“ strácajú migranti. Úrady sú bezradné

    0
    Utečenci na Balkáne (Autor: SITA)

    Celkovo sa začal proces azylového konania s viac ako 77 000 žiadateľmi, ale každý šiesty sa po úvodnom stretnutí s úradníkmi jednoducho „vyparí“ a na ďalších rozhovoroch sa už nezúčastňujú. Predpokladá sa, že väčšina z nich sa pridala k ďalším ilegálnym migrantom, ktorí vo Veľkej Británii už žijú. Nárast počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich cez kanál La Manche zo severného Francúzska dosiahol podľa hraničných kontrol kritický bod.

    „Je veľmi znepokojujúce, že sa nepodarilo také množstvo žiadateľov o azyl dostať pod kontrolu. Mali by sme sa dozvedieť, či vláda úplne nestratila informácie o tom, kde sa nachádzajú. Musíme si byť istí, že títo ľudia nebudú pôsobiť v čiernej ekonomike a nestanú sa z nich obete otrockej práce. To je hlavný dôvod, prečo je také dôležité mať o pobyte týchto ľudí prehľad,“ hovorí konzervatívny poslanec za Dover Charlie Elphick.

    Podľa britského denníka v krajine pracuje tzv. na čierno najmenej 1,1 milióna ľudí, ktorí sa vo Veľkej Británii zdržiavajú ilegálne a objem čiernej ekonomiky sa odhaduje na 150 miliárd libier. „Ilegálna migrácia zostáva stále veľkým problémom, ale prostriedky vyčlenené na jej potláčanie sú stále rovnako nedostatočné. Počet vynútených deportácií sa za posledných pätnásť rokov prakticky vôbec nezmenil,“ cituje Express Alpa Mehmeta z mimovládnej organizácie Migration Watch.

    Počet žiadostí o azyl sa za rok 2015 vo Veľkej Británii zvýšil o 38 % na 34 687. „Väčšina žiadateľov o azyl pochádza z Iránu, Eritrey, Iraku, Sudánu, Pakistanu a Sýrie. Dohromady s ich rodinnými príslušníkmi sa ich počet zvýšil na 41 563,“ uvádza Express s tým, že náklady na utečencov predstavovali pre Veľkú Britániu v tomto smere v minulom roku 546 miliónov libier. „Ministerstvo vnútra si myslí, že väčšina týchto ľudí sa na pohovor jednoducho dostaví inokedy. To je neskutočne naivný prístup,“ hovorí minister vnútra za UKIP Mike Hookom.

    - Reklama -