Útokom zabránime vítaním migrantov. Skutočným terorizmom je písať o nich zle. Takto nejako to vidí pápež

    0
    Pápež František (Autor: SITA)
    Pápež František poučil taliansku novinársku obec, ale aj ľudí na internete, aby robili viac pri hľadaní pravdy. Šírenie poloprávd, neoverených informácií a chýrov od anonymných zdrojov je podľa neho príkladom terorizmu, ktorý zabíja ľudí slovami. „Pre novinárov to platí dvojnásobne, pretože ich hlas sa dostane ku každému a to je veľmi mocná zbraň,“ uviedol pápež. 
     
    Nielen v Taliansku, ale aj v ostatných krajinách Európskej únie sú podľa hlavy katolíckej cirkvi médiá spolitizované a vlády ich vraj často používajú na diskreditáciu ľudí s inými politickými názormi. 
     
    Reč prišla aj na migrantov, ktorých sa pápež zastáva, a vyzýva nielen kresťanov, aby im pomohli materiálne, ale aj s integráciou do spoločnosti. Pápež František tvrdí, že novinári by nemali byť „ničivou zbraňou proti jednotlivcom alebo skupinám ľudí a už vôbec by nemali podnecovať strach z takých vecí, akou je migrácia pred vojnou a hladom“.

    Vítanie migrantov pomôže proti terorizmu

    Vyjadrenia pápeža, v ktorých kritizuje šírenie strachu z migrantov nie sú ani zďaleka prvé na túto tému. Prednedávnom sa František vyjadril, že „veľkorysé vítanie migrantov je naším najväčším bezpečím proti nenávistným teroristickým činom“. Jediný spôsob, ako bojovať proti šíreniu teroristických útokov, je podľa pápeža pomôcť migrantom. 
     
    „Vyzývam vás, aby ste privítali utečencov vo vašich domoch a komunitách, aby ich prvá skúsenosť v Európe nebolo traumatické spanie na studených uliciach, ale vrelé privítanie,“ uviedol pápež pred necelými dvomi týždňami. 
     
    Hlava katolíckej cirkvi, napriek neustále rastúcemu odporu voči migrantom, trvá na tom, že ich treba privítať a podať im pomocnú ruku. Podľa neho sa za každým jedným migrantom skrýva „meno, tvár a príbeh, ako aj neodcudziteľné právo na život v mieri s vyhliadkami na lepšiu budúcnosť“. 

    Svätý rok milosti

    Pápežove vyjadrenia a obhajoba migrantov trvajú od chvíle, keď vlani Európu zaplavili státisíce ľudí z Blízkeho východu a Afriky. „V tomto historickom okamihu nastala potreba, aby muži a ženy, ktorí počujú volanie chudobných, prejavili milosť a štedrosť,“ povedal pápež. 
     
    Hlava katolíckej cirkvi pripomína ľuďom s ohľadom na migrantov aj to, že je svätý rok milosti a veriaci by preto mali v spolupráci s cirkvou odpovedať na „ľudskú tragédiu utečencov konkrétnymi činmi milosrdenstva“. Integrovať migrantov je podľa pápeža Františka povinnosťou všetkých kultúr, nielen tej európskej, ktorá začína mať problémy vysporiadať sa s príchodom veľkého množstva ľudí z iného kultúrneho prostredia. 
     
    - Reklama -