Ale vy ste na pani kancelárku hrubý. Hlavný kritik Merkelovej dával rozhovor známemu týždenníku a nestačil sa diviť, čo novinári robili

    0

    Týždenník Spiegel sa hneď v úvodných otázkach ani nesnažil skrývať, kde ležia jeho sympatie. Redaktor vplyvného nemeckého média označuje Seehoferovu kritiku utečeneckej politiky kancelárky Merkelovej za „hrubú a bezprecedentnú“. Vyčíta tiež šéfovi CSU, že stále ešte nepozval kancelárku na zjazd strany a sám sa doteraz nevyjadril, či zavíta na stranícky zjazd CDU. „Najprv musíme odstrániť vzájomné rozdiely. Zatiaľ nemôžem povedať, či to pôjde. Po minulom víkende som si predsa len trochu istejší,“ reaguje Seehofer.

    Seehofer však pripúšťa, že CDU a CSU prežívajú najťažšie obdobie, aké on sám ako aktívny politik zažil. „Máme za sebou zemské voľby, z ktorých rozhodne nie sme šťastní. V Bádensku-Württembersku skončila CDU až za zelenými a v Meklenbursku-Predpomoransku zase bola CDU predstihnutá AfD. Musíme však teraz hľadieť dopredu. Isté je to, že ak chceme získať späť dôveru voličov, budeme musieť mnohé zmeniť,“ má jasno Seehofer a prezrádza ďalej, za akých okolností CSU podporí Merkelovú.

    Hranica?

    „V prvom rade požadujeme stanovenie hornej hranice prijatých utečencov vo výške 200-tisíc. Nemôžeme tolerovať neobmedzenú migráciu, ako to bolo v minulom roku. Práve preto potrebujeme prijať záväzné a konkrétne opatrenia. Je potrebné vypracovať záväzný repatriačný program. Chceme jasný systém pravidiel, vďaka ktorému sa podarí znížiť počet prichádzajúcich migrantov do Nemecka na rozumnú úroveň. Mimochodom, naša ústava nevyžaduje prijať každého, kto sa objaví na našich hraniciach. Ak prichádza z bezpečnej krajiny, môžeme ho okamžite deportovať.“

    Kancelárka Merkelová však stále trvá na tom, že vláda žiaden strop stanoviť nemieni. „Z tejto požiadavky ustupovať nehodláme. To je skrátka a jednoducho otázka našej dôveryhodnosti,“ tvrdí Seehofer a čelí ďalšej paľbe otázok, ktorých tón je o poznanie viac konfrontačný než v predvčerajšom rozhovore s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Pri jednej takejto otázke sa snaží redaktor nemeckého týždenníka so zjavným a politicky korektným odporom poukázať na skutočnosť, že CSU chce vyberať imigrantov na základe ich náboženstva.

    Seehofer túto redaktorovu tézu označuje za nezmysel. Zároveň však hovorí, že vzťah daného utečenca k hodnotám západnej civilizácie by mal byť jedným z kľúčových kritérií pri posudzovaní jeho žiadosti o azyl. Redaktor sa následne s nutnou dávkou irónie Seehofera pýta, či teda Bavorsko nebude mať záujem o indických IT špecialistov, a konštatuje, že požiadavkám CSU v otázke riešenia migračnej krízy chýba zrozumiteľnosť. „Panebože, každú sobotu čítam v Spiegeli vety, ktoré tiež nie sú zrozumiteľné,“ reaguje pomerne rázne už viditeľne otrávený Seehofer.

    - Reklama -