Bratislavský samit EÚ rezonuje dnes v západoeurópskych médiách

    0
    Bratislavský summit o sebareflexiu EÚ a brexite (Autor: TASR)

    Na margo neformálneho samitu, ktorého dejiskom bola v piatok Bratislava, to konštatoval dnes britský denník The Financial Times, ktorý konkretizoval verejnosti už známe výhrady oboch politikov.

    Prioritným cieľom piatkového neformálneho samitu lídrov Únie bolo demonštrovať jej jednotu, avšak znaky rozdelenosti bloku sa jasne prejavili, ako napísalo v dnešnom vydaní na margo vrcholnej schôdzky európske vydanie amerického denníka The Wall Street Journal.

    Napriek niektorým kritickým ohlasom viacero analytikov privítalo výsledky vrcholnej schôdzky, napísal spravodajský internetový server Politico s tým, že európski lídri, ktorých názory nie sú jednotné na celý rad záležitostí, sa dokázali dohodnúť aspoň o niektorých otázkach.

    Francúzsky konzervatívny denník Le Figaro sa domnieva, že jediným prekvapením na bratislavskom samite, ktorý inak prebiehal na milimetre presne podľa vopred stanového scenára, bolo pochovanie systému kvót na prerozdeľovanie utečencov nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Zrejme si to vyžiadala snaha o riešenie odlišnosti názorov s tradičnými spojencami z východnej Európy, nazdáva sa periodikum, ktoré však dodáva, že to vytvorilo nové štrbiny vo vzťahoch s Gréckom a Talianskom. Práve tieto krajiny čelia najväčšmi náporu migrantov.

    Taliansky denník Corriere della Sera v spravodajstve z Bratislavy zdôraznil odpor premiéra Mattea Renziho voči osi Berlín – Paríž a jeho pobúrenie nad veľmi malým krokom smerom k riešeniu celosvetového problému migrácie. Periodikum pripomenulo, že ešte v auguste stál Renzi na ostrove Ventotene po boku (francúzskeho prezidenta) Francoisa Hollanda a (nemeckej spolkovej kancelárky) Angely Merkelovej, ale teraz, zmeniac štýl, obnažil rozhodnutia neschopnú Európu.

    - Reklama -