Republikáni a Donald Trump majú problém. Do médií unikli veľmi nepríjemné informácie

    0

    Vyšetrovateľom sa podarilo zhromaždiť viac ako 1 500 stránok dokumentov, e-mailov a rozhovorov, ktoré signalizujú mnoho nezrovnalostí vo financovaní Walkerovej kampane. Hoci vlani v júli nariadil najvyšší súd štátu Wisconsin zastaviť vyšetrovanie a zničiť všetky dokumenty, nestalo sa to a niektoré z nich sa dostali do rúk novinárov britského denníka The Guardian. Novinári z ľavicového denníka však neuviedli, ako sa k dokumentom dostali.

    V uniknutých dokumentoch sa často hovorí o vplyvných osobnostiach republikánskej strany, ako sú napríklad Karl Rove či predseda republikánskeho národného výboru Reince Priebus. Podozriví z ilegálneho financovania politických strán sú aj vplyvní americkí podnikatelia. Napríklad spoluzakladateľ Home Depot Ken Langone, manažér v oblasti hedgeových fondov Paul Singer alebo bohatí majitelia kasín v Las Vegas Sheldon Adelson a Carl Icahn.

    Medzi „podozrivými“ figuruje aj Donald Trump, ktorého mal Walker navštíviť v jeho centrále v New Yorku a odniesť si šek vo výške 15 000 dolárov. Problém je však v tom, že šek nebol vypísaný na Walkera, ale na wisconsinskú neziskovú organizáciu Club for Growth, ktorá je však vzhľadom na svoje zameranie oslobodená od dane. Finančné sumy, ktoré boli určené pre Walkerovu prezidentskú volebnú kampaň a boli zasielané na účet Club for Growth, však boli aj oveľa vyššie. Napríklad už zosnulý miliardár Harold Simmons prispel 750 000 dolármi.

    Rozhodnutie najvyššieho súdu štátu Wisconsin je ešte kontroverznejšie, pretože jednému zo sudcov pomáhal Walker v roku 2011 pri jeho znovuzvolení. On a jeho spojenci mali údajne zaistiť pre sudcu Davida Prossera finančnú podporu vo výške 3,5 milióna dolárov. „Ak stratíme Prossera, Walkerova agenda bude v háji,“ cituje The Guardian z jedného uniknutého e-mailu na dôkaz, aké kľúčové bolo spojenectvo medzi Walkerom a Prosserom. A práve Prosser vlani v lete hlasoval za zastavenie vyšetrovania a zničenie všetkých získaných dokumentov.

    Sudca Prosser si však nie je podľa svojich slov vedomý žiadneho porušenia zákona ani morálneho pochybenia. Na priamu otázku britského denníka odpovedal, že od momentu jeho zvolenia uplynulo už niekoľko rokov a vzhľadom na to sú vraj dôvody na podozrenie z konfliktu záujmov značne neopodstatnené. The Guardian na záver svojho textu ešte dodáva, že vyšetrovanie sa začalo v roku 2012, keď prokurátori Walkera a šesť republikánskych senátorov obviňovali z vytvorenia koordinovanej siete zahŕňajúcej lobistické zoskupenia, ktoré mali kryť netransparentné financovanie pred úradmi.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -