Deväť percent, pani Clintonová. Len deväť percent. Číslo, z ktorého kandidátka na šéfku USA zmeravie

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    MF Dnes pripomína, že v prvom prieskume, ktorý reagoval na kolaps Clintonovej, sa ľudia vysmiali tvrdeniu jej štábu, že kandidátku postihol „ľahký zápal pľúc“. Uverilo mu len 45 percent respondentov.

    Ešte horšie potom Clintonová dopadla ohľadom otázky, či je podľa opýtaných dostatočne fit na to, aby vykonávala prezidentský úrad. Za spôsobilú ju vyhlásilo iba deväť percent z nich. Podľa komentátora MF Dnes Milana Vodičku chcú ľudia vidieť silných a nie kolabujúcich politikov. Navyše zábery omdlievajúcej kandidátky akoby potvrdili špekulácie o najrôznejších chorobách Hillary Clintonovej, ktoré sa v poslednom čase vyrojili v médiách.

    Komentátor Daniel Anýž v Lidových novinách okrem iného poznamenáva, že bez ohľadu na to, aká je predvolebná kampaň brutálna, a že tá tohtoročná mimoriadne, to nie je ešte nič oproti tlaku, ktorému bude víťaz vystavený v Oválnej pracovni. Voliči sa podľa jeho slov museli v nedeľu skutočne poctivo zamyslieť, či môžu Biely dom zveriť žene, ktorú musia vnášať do minivanu.

    Anýž aj komentátor servera Aktuálně.cz Ján Lipold pripomínajú, že v USA má záujem verejnosti o zdravie kandidátov pomerne dlhú tradíciu. Vrcholom boli voľby v roku 2008, keď protikandidát Baracka Obamu, veľmi skúsený senátor John McCain, čelil špekuláciám verejnosti o svojom zdraví zverejnením lekárskej správy, ktorá mala 12 strán.

    Ale na druhej strane, USA vraj majú neblahú skúsenosť s prezidentmi prakticky nespôsobilými vykonávať úrad. Legendárny Franklin Delano Roosevelt do poslednej možnej chvíle tajil, že je na vozíčku (v ére rozhlasu to bolo jednoduchšie), a v čase jeho posledného zvolenia mu dokonca zostávalo len pol roka života, počas ktorého stihla jeho slabosť veľa vecí pokaziť. Švihák John Kennedy zase utajoval, že sa pod jeho mladistvým vzhľadom skrývajú zdravotné ťažkosti, ktoré mu v niektorých momentoch fakticky znemožňovali vykonávať úrad.

    Komentátor Lipold k tomu dodáva, že podobne by sa malo analyzovať aj psychické zdravie kandidátov. To by sme sa vraj dozvedeli veci…

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -