Ochrancovia práv černochov zablokovali letisko, lebo znečistenie životného prostredia je vraj rasistické

    0
    Aktivisti Black Lives Matter zablokovali letisko London City (Autor: TASR)
    Deväť členov britskej pobočky Black Lives Matter (BLM) sa v utorok ráno priviazalo k sebe na pristávacej dráhe letiska London City. Pre túto akciu ochrancov práv meškalo v tento deň všetkých 130 letov. Aktivisti trvajú na tom, že ich dôvody boli nanajvýš spravodlivé. 
     
    „Táto akcia bola podniknutá s cieľom zdôrazniť environmentálny vplyv Veľkej Británie na životy černošského obyvateľstva v lokálnom aj globálnom meradle,“ napísali v oficiálnom vyhlásení aktivisti. Britskí členovia Black Lives Matter (BLM) vo svojom stanovisku ďalej požadujú, aby sa zvýšila masová migrácia do Európy. 
     
    Britská odnož BLM dáva londýnskemu letisku podiel viny za znečisťovanie životného prostredia. Podľa ochrancov práv černochov nastane do roku 2020 exodus 200 miliónov ľudí z oblastí, ktoré budú pre zmeny životného prostredia neobývateľné. 

    Rasistické klimatické zmeny 

    Rozloženie vplyvu klimatických zmien je podľa aktivistov z BLM rasistické, pretože postihuje najmä ľudí v Afrike a ďalších regiónoch, kde nebýva veľa belochov. „Veríme, že nastal čas pre naše hnutie vo Veľkej Británii, aby ukončilo celonárodnú rasistickú krízu a bojovalo za naše čierne životy,“ dodávajú ochrancovia práv v stanovisku. 
     
    Klimatická kríza, ku ktorej Británia prispieva znečistením najviac v prepočte na obyvateľa, je podľa britského BLM hlavne krízou rasistickou. Klimatické zmeny urýchlené konaním človeka totiž postihujú práve krajiny subsaharskej Afriky a ich černošské obyvateľstvo, čo vraj nie je spravodlivé. 
     
    Hnutie Black Lives Matter (BLM) sa v Británii zameriava na tri hlavné oblasti. Ide im o policajnú brutalitu, násilie na hraniciach a podporu masovej migrácie do celej Európy. Kritizujú zločiny z nenávisti aj diskrimináciu a najnovšie aj klimatické zmeny. To všetko, ako z názvu hnutia vyplýva, v záujme ochrany práv černochov. 

    Vodu kážu, víno pijú

    Po dočasnom zablokovaní letiska z dôvodu „rasistického“ dosahu klimatických zmien skončilo sedem z deviatich účastníkov svojrázneho protestu v rukách polície. Po vypočutí ich prepustili. Aktivisti tvrdia, že letisko London City je najmä pre bohatých a bude sa ešte rozširovať, zatiaľ čo černosi žijúci v Británii zarábajú 20 000 libier ročne, čo je v prepočte takmer 24 000 eur. 
     
    Vzhľadom na spomínaný argument ochrancov černošských práv je paradoxné, že niekoľko vysokopostavených členov vedenia britskej pobočky BLM vyštudovalo Oxfordskú univerzitu. Len pripomeňme, že jediný ročník štúdia v tejto prestížnej svetovej univerzite stojí vyše 10 000 eur. 
     

    Nie je to prvýkrát 

    Blokáda letiska pritom nie je prvá akcia, ktorou na seba britská skupina Black Lives Matter (BLM) upozornila. Aktivity pôvodne amerického hnutia sa stupňujú s neutíchajúcou migračnou krízou a rastúcimi krajne pravicovými náladami v európskej spoločnosti. 
     
    Letiská sú, zdá sa, obľúbeným terčom ľudí z BLM. Koncom augusta zablokovali cestu na medzinárodné londýnske letisko Heathrow. Blokovali aj električkovú trať v Nottinghame. V oboch prípadoch išlo o protest proti údajnému rasistickému prístupu britských úradov k černochom. 
     
    Ešte v júni zablokovali niekoľko ulíc v južnej časti Londýna vyše päťhodinovým pochodom, ktorý zakončili pred ambasádou USA. Aktivisti z BLM vtedy požadovali bojkot amerických podnikov v Británii. Pôvodné hnutie Black Lives Matter pritom vzniklo práve v Spojených štátoch ako odpoveď na policajné zásahy proti černochom, ktoré sa vo viacerých prípadoch skončili smrťou.
     

    - Reklama -