Ste rukojemník v rukách teroristov? Toto vám môže zachrániť život

    0
    Ľudia stoja vedľa pozakrývaných tiel po nočnom teroristickom útoku na rušnej Promenade des Anglais 15. júla 2016 v Nice. (Autor: TASR)

    Francúzsko, Nemecko, Turecko… To je len zlomok miest, kde má počet teroristických útokov v posledných týždňoch stúpajúcu frekvenciu. Počas útoku sa môžete stať rukojemníkom v rukách teroristov. Ak neviete, ako sa v takej situácii zachovať, zachovajte pokoj, existuje totiž 15 základných pravidiel, ktoré vám počas krízovej situácie môžu zachrániť život.

    Ako informuje portál Topky.sk, pravidlá definoval ešte v 80. rokoch 20. storočia zakladateľ krízového vyjednávania, príslušník newyorskej polície Frank A. Bolz. Medzi prvými bodmi stojí: „Nebuďte hrdinom. Prijmite svoju situáciu a buďte pripravený vyčkávať. Prvých 15 až 45 minút je najnebezpečnejších. Poslúchajte príkazy a pokyny. Nehovorte, kým nedohovoria, a aj potom iba v prípade, že je to nevyhnutné,“ píše sa v manuáli prežitia a okrem toho tam nájdeme aj radu, aby sme sa snažili oddychovať či aby sme rukojemníkom nedávali žiadne návrhy.

    Rovnako autor zoznamu vyzýva na bdelosť, v prípade, že nás prepustia, môžeme tak pomôcť polícii. V prípade záchrany treba byť pripravený využiť ju a rovnako treba vedieť požiadať o lekársku starostlivosť alebo lieky v prípade potreby. „Buďte pripravený hovoriť s políciou cez telefón. Nepolemizujte, nehádajte sa. Zaobchádzajte s únoscom ako s členom kráľovskej rodiny,“ uvádza zakladateľ krízového vyjednávania a na záver posledná rada, „buďte trpezlivý.“

    - Reklama -