“My to zvládneme” v praxi. Berlínska štvrť, kde vládnu moslimovia

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Denník píše o berlínskej štvrti Wedding, kde sa miestni obyvatelia aj policajti sťažujú na zlé vzťahy s prisťahovalcami. Pred pár dňami došlo na jednom z tunajších detských ihrísk k incidentu, o ktorom písali všetky nemecké médiá. “Políciu sem privolali miestni občania, ktorých v noci rušilo burácanie motora v zaparkovanom aute. Vnútri sa hralo niekoľko moslimských detí. Keď na miesto dorazilo 14 policajtov, obklopil ich rozzúrený dav sedemdesiatich miestnych moslimov, “píše Die Welt.

    Moslimovia sa správali veľmi agresívne a podľa policajnej správy pokrikovali na policajtov, aby “vypadli z ich ulice”. Následne zatkli dvoch mužov, vrátane staršieho brata chlapca, ktorého zaistili vo vozidle. “Všetkých obvinili z narušovania verejného poriadku, urážky verejného činiteľa a pokusu o napadnutie, neoprávneného použitia motorového vozila a kladenia odporu pri zatýkaní,” konštatuje nemecký denník s tým, že podobné problémy tu rozhodne nie sú ojedinelé.

    “Tento incident ukazuje, aké ťažké je v niektorých problémových štvrtiach presadiť právo a poriadok,” pripustil minister vnútra spolkovej krajiny Berlín Frank Henkel z CDU. Ešte pesimistickejší je šéf nemeckých policajných odborov Rainer Wendt. “Rozvetvené moslimské rodiny sú spoločne prepojené a niektorí ich príslušníci sa vysokou mierou podieľajú na zločinnosti. Vynikajú značnou násilnosťou. A to sa zďaleka netýka len samotného Berlína.”

    Sme obete polície 

    Rodina chlapca, ktorého pristihli v automobile, akúkoľvek vinu odmieta a tvrdí, že sa polícia správa diskriminačne. “Sme obete polície. Samozrejme, že som sa správal trochu emotívne. Veď sa to týkalo môjho dieťaťa,” argumentuje otec chlapca. Podobný názor má drvivá väčšina tunajších moslimov, z ktorých každý druhý poberá podporu. Miera nezamestnanosti je pätnásť percent, čo násobne presahuje priemer v hlavnom meste.

    Situácia v berlínskej štvrti Wedding v mnohom pripomína štvrť Neukölln, takmer 40 percent tvoria prisťahovalci. Bývalý dlhoročný starosta Neukölln Heinz Buschkowsky v minulom roku vydal knihu s názvom Neukölln ist überall, kde veľmi podrobne popisoval desiatky príkladov problematického spolužitia s príslušníkmi moslimskej menšiny. Buschkowsky vo svojej knihe okrem iného uvádzal, že tunajší moslimovia odmietajú akceptovať nemecké právo a priamo v hlavnom meste tak vzniká “paralelná spoločnosť”.

    - Reklama -