Rakúska vláda zverejní správu o stave migrantov v krajine. Už z uniknutých útržkov tušiť poriadny tresk

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: Jan Rychetský)

    Rakúsko v posledných dňoch zverejňuje zaujímavé údaje z oblasti prisťahovaleckej politiky. Minulý týždeň napríklad denník Krone uviedol, že 42 % príjemcov sociálnych dávok vo Viedni nie je rakúskeho pôvodu. Pred niekoľkými dňami zase v rovnakom denníku publikovali šokujúce údaje, podľa ktorých približne polovica žiadateľov o azyl podvádzala pri prijímaní sociálnych dávok. Nie príliš pozitívne sú však aj údaje zaradené do správy ministerstva pre integráciu.

    Správu síce predstavia médiám a verejnosti až v utorok, už teraz sú však k dispozícii zaujímavé štatistiky. “V roku 2015 prišlo do Rakúska o 56 % viac žiadateľov o azyl ako v roku 2014. Rakúsko sa tak spoločne so Švédskom stalo krajinou s najvyššou mierou žiadateľov o azyl,” píše Krone s tým, že vlani prišlo do krajiny približne 214 000 ľudí, následne ale asi 101 000 krajinu opustilo a pokračovalo do iných európskych štátov. Čistá imigrácia tak predstavuje 113 000 ľudí.

    Rakúsko sa tak stáva krajinou s najväčším podielom migrantov v populácii. “V minulom roku žilo v krajine 1,8 milióna ľudí, ktorí nemajú rakúske korene, čo zodpovedá 21 % podielu v populácii. Okolo 40 percent z nich však už má rakúske občianstvo. Jedným z najvážnejších problémov z hľadiska integrácie je skutočnosť, že celá jedna šestina z nich neovláda nemčinu. Polovicu žiadateľov o azyl potom tvoria občania Sýrie, Afganistanu a Iraku.”

    Počty migrantov treba znížiť

    “Konkrétne do Rakúska prišlo 21 900 Sýrčanov, 18 600 Afgancov a 10 000 Iračanov. O azyl požiadalo v minulom roku 85 798 ľudí, čo je takmer rovnako ako v predchádzajúcich štyroch rokoch dohromady (88 408) a trikrát viac v porovnaní s rokom 2014. Rakúsko je tiež spoločne so Švédskom krajinou s najvyššou mierou uznaných žiadostí o azyl a v minulom roku tu dosiahla celých štyridsiať percent,” konštatuje celoštátny rakúsky denník.

    Minister pre integráciu Sebastian Kurz, ktorý tiež od roku 2012 zastáva funkciu ministra zahraničia, dlhodobo hovorí o potrebe znížiť počty prichádzajúcich migrantov do krajiny. “Musíme prijať vhodné opatrenia na zníženie migračnej vlny v dlhodobom horizonte,” uviedol niekdajší najmladší šéf diplomacie európskeho štátu k aktuálnej správe.

    - Reklama -