Rakúsky štát doja utečenci. Polovica z nich pritom vôbec nemá na dávky nárok

    0
    Utečenci odpočívajúci po ceste z Maďarska v pohotovostnom centre v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)
    V súčasnosti má pobyt v Rakúsku 84 000 žiadateľov o azyl, ktorým sa poskytuje základná forma finančnej pomoci. Okrem ubytovania a stravovania majú títo migranti zaistený bezplatný prístup k lekárskej starostlivosti a k tomu navyše každý mesiac dostávajú určitú sumu na bežné výdavky. V rokoch 2007 až 2016 predstavovali náklady spolu 550 miliónov eur. Ako však Kronen Zeitung uvádza, zďaleka nie všetci migranti sú natoľko „potrební“, aby museli poberať mesačne také vysoké sumy.
     
    „V sledovanom období vykonali príslušníci špeciálneho útvaru ministerstva vnútra a imigračnej polície 90 000 kontrol, po ktorých približne každému druhému azylantovi podporu znížili alebo dokonca úplne zrušili. Celkovo teda hovoríme o 45 000 prípadoch zneužitia peňazí rakúskych daňových poplatníkov,“ píše denník Kronen Zeitung a dodáva, že škody sa v rozmedzí posledných deviatich rokov odhadujú na viac ako sto miliónov eur.
     
    Celý text v nemčine nájdete TU.

    Škandál na škandál

    Rakúsky denník ďalej uvádza niektoré prípady, ktoré dokazujú, že na tom neboli príjemcovia základnej pomoci od štátu z finančného hľadiska zďaleka tak zle. „Maloletá Afganka tento rok v januári odcestovala na dvojtýždňovú návštevu svojich príbuzných v Teheráne. V marci zase ďalší príjemca pomoci odišiel na trojtýždňový pobyt v Istanbule, kde sa podrobil operácii oka. V jeho taške našli štyritisíc eur. Tento rok vo februári letel na návštevu do Pakistanu ďalší príjemca pomoci a so sebou mal 10 500 eur,“ uvádza.
     
    Ešte škandalóznejší je prípad zosnulého čínskeho migranta s pobytom vo Viedni, na ktorého boli registrované štyri autá, vrátane dvoch luxusných vozidiel BMW X5. „Po preskúmaní sa navyše ukázalo, že mŕtvy muž je naďalej zaradený na zoznam príjemcov základnej podpory,“ píše Kronen Zeitung s tým, že počet podvodov je od roku 2010 takmer štvornásobný a minister vnútra Wolfgang Sobotka plánuje zvýšiť personálne obsadenie útvaru pre boj s podvodmi o ďalších desať špecialistov.
     
    Ako Kronen Zeitung pripomína, Rakúsko sa pred 60 rokmi zaviazalo v rámci Ženevského dohovoru, že bude prijímať utečencov a poskytovať im minimálne základné finančné zabezpečenie. „Každý žiadateľ o azyl dostáva 21 eur na deň a ďalej má mesačne k dispozícii nárok na 200 eur na jedlo a 120 eur na ubytovanie, ak sa zdržiava v súkromných ubytovacích priestoroch. Ak bývajú v štátnych ubytovniach, kde majú zabezpečené stravovanie, dostávajú mesačne 40 eur.“
     
    - Reklama -