Vraciam sa do Iraku. Som na tom horšie ako predtým, narieka utečenec v Rakúsku

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Ako Krone uvádza, tento rok opustilo Rakúsko dobrovoľne 3 195 migrantov. „Dôvody, ktoré ich k tomu viedli, sú rôzne. Od neúspešného vybavenia žiadosti o azyl cez falošné očakávania a sľuby až po zistenie, že žiadateľ o azyl sa nestretne so svojimi rodinnými príslušníkmi. Jedným z tejto skupiny migrantov je otec piatich detí Muhssen Jurani, ktorý pochádza z irackého mesta Basra,“ píše Krone o päťdesiatdeväťročnom mužovi, ktorý dorazil pred deviatimi mesiacmi do Linzu.

    Jurani pracoval v Iraku ako vodič pre jednu americkú ropnú spoločnosť. Ako dôvod odchodu z krajiny uviedol, že sa cítil byť ohrozený na živote. Do Rakúska cestoval cez Turecko, kam sa dostal letecky. Následne využil aj loď, auto a značnú časť cesty absolvoval pešo. Teraz sa však hodlá vrátiť späť do Iraku, kde naňho čaká manželka a päť detí. „Mám štyri dcéry a jedného syna. Jedna z dcér však ešte nemá osemnásť rokov, takže za mnou nemôžu prísť.“

    Päťdesiatdeväťročný Iračan uvádza, že jeho hlavným cieľom bolo dostať do Rakúska celú rodinu. Keď to podľa rakúskeho práva nie je možné, stratil preňho pobyt v krajine zmysel. Možnosť, že by sa jeho deti vypravili do Rakúska na vlastnú päsť a požiadali o azyl samostatne, podľa jeho slov nepripadá do úvahy. V prvom rade z finančných dôvodov. „To by som musel mať k dispozícii truhlicu plnú peňazí,“ hovorí s nadsádzkou Jurani.

    Len jeho stála cesta do Európy a výdavky s tým spojené asi šesťsto dolárov, ktoré si musel požičať doma v Iraku. „Musím tie peniaze čoskoro vrátiť. Lenže v Iraku nie je žiadna práca, takže neviem, ako to urobím,“ uvádza päťnásobný otec s tým, že svoj pokus zaistiť sebe a svojej rodine lepší a bezpečnejší život neľutuje. Vo výsledku je na tom teraz síce horšie ako predtým, ale aj napriek tomu vraj malo všetko svoj zmysel. „Teraz je však pre mňa najdôležitejšie, aby som sa mohol vrátiť za svojou rodinou.“

    Podľa Vesny Kolicovej zo Združenia pre ľudské práva, ktoré poskytuje utečencom poradenstvo v spolkovej krajine Horné Rakúsko, sa dobrovoľne vracajú späť domov najmä Afganci, Iračania a Iránci. „Často si potom hovoria, že boli hlúpi, keď sa do Európy vôbec vypravili. Dôvodom návratu je zvyčajne skutočnosť, že realita sa úplne líši od ich predstáv.“ Ak utečenec odíde z Rakúska dobrovoľne a do troch mesiacov, dostane od ministerstva vnútra 50 až 370 eur. Afganci, Maročania a Nigérijčana dostanú dokonca podľa Krone až 500 eur.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -