Realita moslimských žien v Británii. Koľko ich pracuje?

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Správa, ktorú uverejnil britský parlamentný výbor pre rovnosť žien, svedčí o tom, že moslimky majú v Spojenom kráľovstve ťažké ekonomické podmienky. V porovnaní s celonárodným britským priemerom žien v produktívnom veku počet moslimiek, ktoré sú aktívne, ale neúspešne hľadajú prácu, je až trojnásobne vyšší. Počet ekonomicky neaktívnych moslimiek, čiže tých, ktoré nepracujú, prácu si nehľadajú alebo sa nevzdelávajú, je v porovnaní s priemerom dvojnásobný.

    Podľa BBC za to môže viacero faktorov ako napríklad rodina, ktorá dodržiava tradičné konvencie a ženu tlačí k tomu, aby zostala doma. Ďalej to je islamofóbia, diskriminácia na základe príslušnosti k inej kultúre, jazyková bariéra či chudoba. Problémom môžu byť aj mešity, ktoré ženy nedostatočne zaraďujú do procesov ich fungovania, čo môže mať za následok zníženie ich sebavedomia.

    Trojitá smola

    Výbor tiež zdôraznil, že moslimky pri hľadaní práce čelia trojitému znevýhodneniu – sú ženy, patria k národnostnej menšine a sú moslimského vierovyznania. „Nesmieme podceňovať účinky islamofóbie na moslimské ženy,“ píše sa podľa portálu Fresh Business Thinking v správe. Ak porovnáte dve ženy, ktoré majú rovnaké vzdelanie a schopnosti, je o 71 percent pravdepodobnejšie, že nezamestnaná bude moslimka a nie kresťanka-beloška.

    V súčasnosti je v pracovnom pomere iba 35 percent moslimiek v produktívnom veku, celonárodný priemer žien pritom dosahuje až 69 percent. Minulý rok bolo ako ekonomicky neaktívnych klasifikovaných až 58 percent moslimských žien, 44 percent však uviedlo, že sú ženy v domácnosti. „Na ženy vplýva reálny pocit nerovnosti, diskriminácie a islamofóbie. Toto všetko je umocnené aj tým, že niektoré ženy pociťujú tlak z vnútra ich komunít k tomu, aby plnili viac tradičné úlohy,“ zdôraznil výbor.

    Naživo boli odmeraní

    Zákon o rovnosti sa podľa výboru vzťahuje na všetkých rovnako, a preto by sa ženám, bez ohľadu na ich vieru, malo umožniť vykonávať vlastné rozhodnutia či už o živote, práci, alebo obliekaní. Britská vláda však podľa výboru robí pokroky, lebo v porovnaní s rokom 2011 pracuje o 45 percent moslimiek viac.

    Pracovne diskriminovaná bola vraj aj 21-ročná moslimka, ktorá sa uchádzala o prácu v obchode. Podľa jej slov sa oba telefonické pohovory skončili výborne a personalisti jej dali len pozitívne odozvy. Všetko sa podľa nej zmenilo na ďalšom kole pohovoru – osobnom stretnutí. Mladá žena bola v skupinke uchádzačiek jediná so závojom na hlave. „Cítila som, že boli odmeraní, postrehla som aj zmenu v atmosfére a už ku mne vôbec neboli takí milí,“ vyhlásila mladá žena a dodala, že skúsenosť poriadne zamávala s jej sebavedomím. 

    - Reklama -