Toto je superdžihádista Omar. Obdiv k Le Penovej a lanárenie nových posíl pre IS

    0
    Terorista Omar Diaby. (Autor: Reprofoto CNN)

    Propaganda je nástroj, ktorý dokáže ovládať masy. Túto poučku má zrejme dobre naštudovanú Islamský štát, konkrétne jeden z ich „najšikovnejších“ členov Omar Omsen, známy aj ako Omar Diaby. Detailnejšie si na neho posvietilo CNN vo svojej reportáži.

    Epika, efekty a rap

    Úloha štyridsaťročného Diabyho v teroristickej skupine Islamský štát je jasná. Zlanáriť do radov džihádistov čo najviac ovečiek, a to sa mu podľa všetkého aj darí. Nasvedčujú tomu aj štatistiky, ktoré upozorňujú, že Diabymu sa podarilo naverbovať až 80 percent po francúzsky hovoriacich členov teroristickej skupiny v Iraku a v Sýrii.

    Pod prezývkou 19HH sa špecializuje najmä na produkciu propagandistických videí, v ktorých stavil najmä na epiku a v štýle hollywoodskych trhákov využíva bombastickú filmovú hudbu, rap či špeciálne efekty. Cieľom videí je jediné. Ukázať mladým moslimom, že byť džihádistom, bojovať za islam a šíriť strach do sŕdc nevercov je tá správna cesta.

    Propagandistické videá z dielne Omara Diabyho a.k.a 19HH. Zdroj: Youtube/Lion Blanc

    Le Penovej fanúšik

    Diaby sa narodil v Senegale, ale detstvo strávil v Nice. V roku 2013 sa presťahoval do Sýrie, kde sa stal hlavou francúzskej džihádistickej brigády. Diaby okrem iného prekvapil svojou verejnou podporou francúzskej političky a nacionalistky Marine Le Penovej.

    Omar Omsen Diaby vyrástol v Nice, v oblasti, ktorá sa v súčasnosti považuje za srdce náboru džihádistov. „Dokážu ich pretransformovať v priebehu niekoľkých týždňov či dní. Je to akoby tam zhodili bombu. Islamský štát dokáže byť veľmi presvedčivý,“ opisuje situáciu miestny imám Boubekeur Bekri.

    Podľa neho je radikalizácia ako vírus. „Keď infikuje ľudí, môže sa stať pandémiou a vtedy už nepomôžu len bežné pilulky. Vznikne potreba väčších zdrojov,“ dopĺňa imám.

    Jednosmerný lístok do Sýrie

    „Všetci tí ľudia ho brali ako Boha, akoby boli v sekte,“ spomína Fouad El Bathy, muž, ktorý sa k Diabymu dostal až nebezpečne blízko. Ten sa do Sýrie vydal za svojou 15-ročnou sestrou Norou, ktorá si zmyslela, že doplniť rady teroristov bude dobrý nápad. El Bathyho mladšia sestra z ničoho nič zmizla pred dvoma rokmi v jej rodnom Avignone. Predtým nič podobné neurobila.

    „Hľadal som ju po celom susedstve, no po nej nikde nebola ani najmenšia známka. Išiel som na železničnú stanicu, do centra… no nikde som ju nenašiel. Potom som volal do nemocnice, ale ani tam mi nič nové nepovedali,“ spomína Norin brat. Vtedy mu sestra zrazu napísala na Facebooku a spýtala sa ho, ako sa má. „Čo tým myslíš, ako sa mám? Si v pohode? Kde si?“ nechápal. Odpoveď ho prekvapila ešte viac. „Som v Sýrii. Konečne som išla pomáhať Sýrčanom,“ znela facebooková odpoveď. Keď to El Bathy povedal matke, na mieste omdlela.

    Márna snaha

    El Bathy Diabyho poznal len z médií. Raz videl jeho rozhovor s jedným novinárom. Džihádista v ňom spomínal aj jeho sestru. Netrvalo dlho a starší brat sa vydal v Noriných stopách do Sýrie. S jediným cieľom, dostať ju naspäť do Francúzska. K Diabymu ho odviezol jeden zo Sýrčanov, mladý chlapec Abu Khalid. „Hovoril mi, aby som bojoval za Sýriu a za Alaha. Snažil sa ma zradikalizovať,“ prezradil El Bathy.

    Nakoniec sa stretol s Diabym a vydal sa do domu, kde bývala Nora. „Vošli sme dnu, a tam bola Nora. Celého ma vyobjímala a vybozkávala. Povedal som jej, aby sme spolu odišli. Povedala, že nemôže, a hlavou ukázala na kameru na stene. Pochopil som. Chcela odísť domov, ale nemohla, pretože jej to Omar nedovolí,“ hovorí.

    Podľa El Bathyho slov videl sestru na „návšteve“ v Sýrii len dvakrát. Dokonca jej daroval aj hotovosť a mobilný telefón, ale všetko jej zhabali Diabyho muži. „Mysleli si, že sa pokúsim Noru uniesť. Preto ma jeden z ozbrojených mužov musel strážiť,“ opisuje El Bathy. Ten sa musel nakoniec vrátiť do domoviny bez svojej malej sestry.

    - Reklama -