Bilióny investovaných dolárov Obamovi nepomohli. Američanom nasľuboval lepšie zajtrajšky a takto to dopadlo

    0
    Barack Obama (Autor: SITA)
    Hospodársky rast Spojených štátov je podpriemerný. Ešte v roku 2010 pritom prezident Barack Obama so svojimi poradcami sľuboval, že v roku 2016 bude všetko inak. Ekonomika mala podľa šéfa Bieleho domu narásť až o tretinu, ale nič také sa podľa štatistických údajov nestalo a ani sa v nasledujúcich rokoch nestane. 
     
    Priemerný ročný rast ekonomiky USA za vlád Baracka Obamu bol na úrovni 2,1 % a to je výrazne pod historickým priemerom, ktorý sa medzi rokmi 1947 až 2016 pohyboval okolo 3,2 %. Podľa portálu Breitbart, ktorý sa odvoláva na údaje americkej administratívy, nezobudili hospodársky rast v USA ani investície vo výške takmer 10 biliónov dolárov. Nepomohol ani príchod desiatich miliónov migrantov, ktorí v krajine od roku 2009 začali pracovať a utrácať zarobené peniaze. 

    Síce rast, ale pomalý 

    Po katastrofálnych výsledkoch hospodárskeho rastu z roku 2009, čo spôsobila rok predtým celosvetová kríza, sa USA spamätávajú len veľmi pomalým tempom. Počas dvoch funkčných období Baracka Obamu v Bielom dome narástlo hospodárstvo Spojených štátov o 13 %, čo nie je ani len polovica toho, čo Obama sľuboval pred šiestimi rokmi, keď sa snažil dostať krajinu z krízy, ktorá postihla celosvetové hospodárstvo. 
     
    Do priemerného rastu ekonomiky chýba Spojeným štátom podľa údajov Svetovej banky jeden a pol bilióna dolárov. Údaje, na ktoré sa Obamova administratíva pri predpovedi rastu hospodárstva v roku 2010 spoliehala, nerátali s infláciou. Z raketového rastu hospodárstva tak nič nie je. Kroky Obamovej administratívy vytvorili podľa portálu Breitbart po započítaní inflácie stratu v  hodnote dva a pol bilióna dolárov.

    Snaha bola…

    Nakopnúť hospodársky rast na sľubovanú úroveň sa Barack Obama snažil hneď po odznení globálnej krízy z roku 2008. Demokrati spolu s republikánmi v tom čase odklepli šéfovi Bieleho domu jeho rozsiahly plán na požičiavanie a okamžité investovanie. 
     
    Formálny dlh Spojených štátov bol ešte v januári 2009 na úrovni 10 biliónov 600 miliárd dolárov. Teraz sú však tieto astronomické sumy ešte hrozivejšie. Štatistiky z júna tohto roka ukazujú, že formálny dlh USA predstavuje až 19 biliónov 200 miliárd. Ak by sa tento dlh rozpočítal na jednotlivé americké domácnosti, mala by každá na krku dlh vo výške 150 000 dolárov. 
     
    Desivé čísla amerického štátneho dlhu nepomohlo okresať ani viacero opatrení Obamovej administratívy. Úrokové sadzby na historicky nízkej úrovni mali spustiť vlnu investícií a naštartovať hospodársky rast na úroveň spred krízy, ale nepodarilo sa. Investori sa zľakli novo nariadených regulácií trhu vo viacerých odvetviach ekonomiky. Utrpelo tak zdravotníctvo, reality, doprava, energetika aj bankovníctvo a v neposlednom rade tiež internet. 
     
    Liekom na pomalý rast hospodárstva malo byť zvýšenie počtu migrantov. Tých prišlo počas Obamovho úradovania v Bielom dome do krajiny pracovať a žiť viac ako desať miliónov. Ide pritom o legálnych aj nelegálnych prisťahovalcov, najmä z krajín Južnej a centrálnej Ameriky, ktorí podľa kritikov často pracujú načierno a znižujú priemerné mzdy, čím znova spomaľujú hospodársky rast. 
     
    Počet migrantov, ktorí môžu ročne pricestovať do USA za prácou, sa však za vlád Baracka Obamu zvýšil. Namiesto 700 000 cudzincov môže v súčasnosti ročne pricestovať do Spojených štátov za prácou o stotisíc ľudí viac. 
     
    - Reklama -