Toto všetko povedal pápež. Názor si spravte sami

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Mladí, nespite

    Pápež sa svojimi snahami zmodernizovať cirkev netají a svojimi výrokmi poriadne víri hladinu vo vlastných radoch. Pri nedávnej návšteve Poľska sa napríklad prihovoril mladým, ktorých upozorňoval na príliš pohodlný život. Na omši pápež hovoril o paralýze, ktorú spôsobuje púhe hľadanie pohodlia a zamieňanie si šťastia so sebauspokojujúcim spôsobom života, ktorý môže pripraviť ľudí o schopnosť určovať ich vlastné osudy.

    Drahí mladí ľudia, neprišli sme na tento svet, aby sme tu vegetovali' a spravili z našich životov pohodlný gauč, na ktorom zaspíme. Nie, prišli sme z iného dôvodu: aby sme tu zanechali stopu,“ povedal davu pápež, ostro odsúdiac moderný únik ku konzumu a k počítačom, ktorý izoluje ľudí. Viac o príhovore mladým si môžete prečítať TUSnahy približovať sa mladým boli vlastné aj Jánovi Pavlovi II., aj Benediktovi XVI. a teraz aj Františkovi,“ povedal pre PL.sk vatikánológ Imrich Gazda. Benediktovi XVI. dialóg s mladými možno robil problémy, vatikánológ však podotkol, že to bol práve on, kto zriadil pápežské konto na sociálnej sieti Twitter. Tým, že pápež František je kňaz z ľudu, nerobí mu približovanie sa mladým problém,“ myslí si Gazda a dodáva, že František sa vo vatikánskych palácoch cíti stiesnene, ale keď je medzi ľuďmi, vidieť na ňom, ako ožíva.  

    Pápež František je známy svojím zmierlivým prístupom k homosexuálom. Len nedávno sa im ospravedlnil za to, ako sa k nim v minulosti katolícka cirkev správala. Jedno z jeho najnovších vyhlásení však LGBTI komunitu nepríjemne prekvapilo. „To, že si každý môže vybrať svoje pohlavie, dnes učia v školách aj malé deti – malé deti!“ povedal František na schôdzi s poľskými biskupmi. Podľa pápeža tieto informácie do učebníc pretláčajú vplyvné „osoby a inštitúcie, ktoré na takéto vzdelávanie prispievajú aj finančne“. František snahy nazval „ideologickou kolonizáciou“, ktorú kryjú „veľmi vplyvné krajiny“. Viac si môžete prečítať TU.

    Príčinou zla sú peniaze

    Hlava katolíckej cirkvi v Poľsku prezentovala aj svoje stanovisko k utečeneckej kríze. Migrácia si podľa pápeža vyžaduje múdrosť a milosrdenstvo. S ohľadom na to pápež vyzval našich susedov, aby prekonali obavy a prejavili súcit s migrantmi. Poliakom pripomenul, že aj mnohí z nich emigrovali z vlasti. „Treba objasniť príčiny emigrácie z Poľska a uľahčiť návrat tým, ktorí sa naň chystajú. Zároveň je nutná pripravenosť na prijatie ľudí utekajúcich pred vojnami a hladom. Ľudí, ktorí boli zbavení svojich základných práv,“ predniesol František. Viac o prejave pápeža Parlamentné Listy písali TU.

    Pápež sa po návrate z návštevy našich severných susedov vyjadril aj k terorizmu, ktorý pácha Islamský štát. Podľa jeho slov by sa terorizmus s islamom spájať nemal. Podľa jeho slov je ISIS malá skupina fundamentalistov, ktorá islam ako celok určite nereprezentuje. „V takmer všetkých náboženstvách sa stále dajú nájsť malé skupiny fundamentalistov, dokonca aj v katolíckej cirkvi. Človek môže rovnako ako nožom zabíjať aj jazykom,“ vyslovil sa František. „Vatikán sa dlhodobo snaží o medzináboženský dialóg, a teda sa snaží aj o dialóg s islamom a s moslimskými predstaviteľmi,“ myslí si vatikánológ a dodáva, že František ako biskup v Argentíne dodržiaval priateľské vzťahy aj s miestnym rabínom či protestantským pastorom. Gazda sa s vyhlásením pápeža stotožňuje a sám vyhlásil, že nie je možné tvrdiť, že každý moslim je terorista či násilník.

    Vyhlásil to úmyselne

    Na otázku, či sa podobné vyhlásenia môžu stretnúť s kritikou bežných ľudí, Gazda odpovedal: „Pohľady bežných ľudí na akékoľvek témy, a aj na túto, sú mnohokrát zjednodušujúce. Po početných teroristických útokoch, ktoré spáchali práve moslimovia, ten ľudový názor vyzerá tak, že ľudia si myslia, že každý moslim je terorista.“ Podľa vatikánológa to pápež vyhlásil úmyselne so snahou formovať verejnú mienku. 

    Príčinou teroristických útokov vo svete sú podľa Františka peniaze a ekonomika, ktorá uctieva iba jediného boha – peniaze. Kapitalizmus je podľa neho „fundamentálny terorizmus páchaný na celom ľudstve“. Viac o pápežových výrokoch PL.sk písali TU. Peniaze pápež kritizoval aj v príhovore v Poľsku. Vyhlásil, že podľa jeho názoru je svet vo vojne. „Nie je to náboženská vojna. Je to vojna záujmov. Vojna pre peniaze. Vojna pre prírodné zdroje. Vojna so snahou ovládnuť národy. Toto je vojna,“ rečnil František. Viac TU. „To, že pápež je v ekonomických názoroch ľavičiarom, je dlhodobo známe a on sa tým ani netají,“ vyhlásil Gazda. Podľa jeho slov sa sociálne učenie cirkvi dlhodobo zameriava na solidaritu a sociálnu spravodlivosť a pápež tieto snahy ešte viac akcentuje. „Aj to sa však stretáva s kritikou medzi rôznymi ekonómami, ktorí sa hlásia ku viere a tieto ekonomické názory sa im nepáčia,“ dodáva vatikánológ. 

    Svet potrebuje mier

    Pápež sa svojimi príhovormi snaží vplývať aj na politiku a nedávno podporil aj Arménov. „Nech Boh žehná vašej budúcnosti a obdarí vás začatím cesty zmierenia medzi arménskym a tureckým ľudom a tiež mierom v Náhornom Karabachu,“ uviedol pápež. Obrátil sa aj k mladej generácii, na ktorú apeloval, aby „si osvojením veľkej múdrosti svojich starcov“ želala byť „tvorcom pokoja, neuspokojila sa so status quo, ale aktívne sa pustila do budovania kultúry stretávania sa a zmierenia“. Dnešný svet hľadá pokoj veľmi namáhavo, ako tvrdí pápež. Poukázal na všadeprítomné násilie, podporované výrobou zbraní, pokušením použiť silu a nedostatkom úcty k človeku. Pripomenul, že aj arménsky národ prešiel hroznou skúškou „veľkého zla“, pričom priamo narážal na genocídu Arménov Turkami. Viac si môžete prečítať TU.

    František sa ostro ohradil aj proti trestu smrti. Na Svetovom kongrese proti trestu smrti, ktorý sa v júni konal v Osle, vyhlásil, že takýto trest je neprijateľný. Hlava katolíckej cirkvi pripomenula, že vziať život človeku je v rozpore s Božím plánom a jeho milosrdnou spravodlivosťou. Trest smrti neprináša obetiam spravodlivosť, ale podporuje pomstu, ako konštatoval pápež a pripomenul absolútnu hodnotu prikázania Nezabiješ tak pre nevinných, ako aj pre vinníkov. Viac o vyhlásení pápeža PL.sk písali TU.  

    - Reklama -