Je pre útoky v Európe viac zbraní aj v slovenských uliciach? Poznáme odpoveď

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Čas.sk informuje, že podľa štatistík policajného zboru sa počet Slovákov so zbrojnými preukazmi znižuje, a to aj napriek útokom, ktoré sa odohrali v uplynulých rokoch. „Kým v roku 2010 vydali 155 882 zbrojných preukazov, ku koncu minulého roka ich vydali o 8 499 menej,“ povedal hovorca polície Michal Slivka.

    Paradoxom však zostáva, že počet zaevidovaných zbraní stúpa. Odborník na výzbroj a predajca Lukáš Hrnčiarik zaznamenal za posledný rok nárast predaja nielen zbraní, ale aj slzných sprejov či elektrických paralyzérov. Nejde však o žiadne dramatické nárasty. „Ide asi tak o 20-percentné zvýšenie predaja. Nie je to zapríčinené len celkovou situáciou v EÚ, tá však má na to veľký vplyv,“ spresňuje Hrnčiarik. Hovorca policajného prezídia Slivka tento nesúlad vysvetľuje tým, že držiteľ zbrojného pasu môže vlastniť aj viac zbraní.

    Bezpečnostný analytik Marián Majer zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku si myslí, že u nás nie je kultúra nosenia zbraní pre osobnú potrebu. Odôvodňuje to tým, že „že ľudia nepociťujú pocit nebezpečia”, povedal a pridal druhý dovôd, ktorým podľa neho je, že “historicky sa u nás bezpečnosť chápala ako záležitosť štátu”.  V európskom rebríčku počtu zbraní na 100 obyvateľov sa Slovensko nachádza na 31. mieste s počtom 5,5 zbrane na 100 obyvateľov. Pred nami sa umiestnili naši susedia Česi, ktorí skončili na 20. mieste s počtom 7,8 zbrane na 100 obyvateľov.

    - Reklama -