Nadácia al-Clinton? Na pani kandidátku Hillary vyplávali ďalšie zlé veci

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Nadácia manželov Clintonovcov bola už v minulosti obviňovaná z toho, že prijíma peniaze od podozrivých subjektov. Tím Donalda Trumpa sa odvoláva na text, ktorý vyšiel vo francúzskom denníku na konci júna. Písalo sa v ňom práve o francúzskej cementárni Lafarge, ktorá už pred vojnou podnikala okrem iného aj v Sýrii. Podľa informácií Le Monde uzavrela Lafarge v snahe ochrániť svoj biznis dohodu s Islamským štátom, v rámci ktorej si od neho zakúpila licenciu a odvádza džihádistom dane.

    Práve Lafarge potom figuruje na zozname sponzorov Clinton Foundation, ktorí jej mali v minulých rokoch darovať asi 50 000 až 100 000 dolárov. „Hillary Clintonová je viac ako ktorýkoľvek iný prezidentský kandidát v americkej novodobej histórii zviazaná s brutálnymi islamistickými režimami. Teraz sa dozvedáme, že prijala peniaze od spoločnosti priamo napojenej na Islamský štát. Celý ten čas navyše odmieta hovoriť pravdu o vojne radikálneho islamu proti ľuďom s odlišnou vierou, životným štýlom a hodnotami,“ uviedol poradca Trumpa Stephen Miller vo vyhlásení.

    Aj napriek tomu sa o škandále Hillary Clintonovej v amerických médiách veľmi nepíše, na čo upozorňuje aj americký publicista Daniel Greenfield. „Médiá o tejto záležitosti v podstate neinformujú. Jedinou výnimkou je Fox News, ale ešte aj táto televízia sa k celej kauze vyjadruje veľmi blahosklonne. Financovanie nadácie manželov Clintonovcov tak riešia len konzervatívne médiá a médiá v zahraničí. Rozsah tohto prípadu je pritom skutočne znepokojujúci a bezprecedentný. Ak sa preukáže, že Clintonovci prijali peniaze od firmy napojenej na Islamský štát, mali by ich okamžite vrátiť,“ domnieva sa Greenfield.

    Otázniky však visia aj nad mnohými ďalšími donormi Clinton Foundation. Denník New York Post písal pred niekoľkými dňami o „ruskej stope“. Desiatky miliónov dolárov mali do nadácie naliať firmy operujúce v Skolkove, ktoré sa považuje za obdobu amerického Silicon Valley. Tvrdí to aspoň novinár Peter Schweizer. „Z 28 amerických, európskych a ruských firiem zo Skolkova ich až 17 prispievalo do nadácie Clintonovcov. Napríklad člen Skolkovo Foundation a vtedajší CEO Cisco John Chambers daroval nadácii niečo medzi jedným až piatimi miliónmi dolárov.“

    Za prinajmenšom „problematické“ boli v minulosti považované aj ďalšie subjekty, ktoré posielali peniaze nadácii manželov Clintonovcov. A to najmä s ohľadom na skutočnosť, že Hillary Clintonová pôsobila na čele americkej diplomacie a zároveň spoločne so svojím manželom dostávali peniaze od vlády Saudskej Arábie či od ukrajinských oligarchov. Až novembrové voľby však ukážu, do akej miery poškodili tieto záležitosti dôveryhodnosť demokratickej kandidátky na prezidenta Spojených štátov.

    - Reklama -