Sklamaný utečenec: Ľudia nás tu nechcú. Pocítili sme to

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    V tomto roku zatiaľ podľa oficiálnych štatistík dobrovoľne opustilo Rakúsko len 3 195 utečencov. Odborníci, ktorí sa pohybujú v oblasti prisťahovaleckej politiky, tvrdia, že finančná motivácia rakúskej vlády je nedostatočná. Ako uvádza internetový server The Local, od apríla dostanú utečenci, ktorí opustia Rakúsko do troch mesiacov od podania žiadosti o azyl, až päťsto eur. „Ak tak učinia do šiestich mesiacov, dostanú dvestopäťdesiat eur,“ píše The Local.

    Utečenci z Afganistanu, Maroka, Iraku alebo Nigérie však doposiaľ na finančné stimuly vlády príliš nereagujú. Jeden z irackých utečencov sa zveril rakúskemu denníku Kurier, že jeho hlavnou motiváciou vrátiť sa späť domov je skutočnosť, že ho v Európe nečaká lepšia budúcnosť. „Chcel som žiť v mieri a bezpečí. Lenže ľudia tu utečencov nechcú, čo sme všetci jasne pocítili,“ uviedol mladý muž, ktorý prišiel do krajiny pred deviatimi mesiacmi, ale stále čaká na vybavenie svojej žiadosti o azyl.

    Strata deviatich mesiacov

    „Zatiaľ som ani nezačal navštevovať kurzy nemčiny. Ja som pritom do vašej krajiny neprišiel preto, aby ste mi dali peniaze. Chcem pracovať a rád by som sem zobral aj svoju manželku. Teraz musím, bohužiaľ, konštatovať, že som stratil deväť mesiacov svojho života,“ sťažuje sa skrúšene Iračan. Organizácia Verein Menschenrechte Österreich, ktorá poskytuje právnu pomoc žiadateľom o azyl a pomáha mesačne asi 250 až 350 osobám, aby sa vrátili späť domov, uviedla, že peniaze si zatiaľ zobralo len 21 jej klientov.

    „Peniaze nie sú dostatočnou motiváciou návratu do ich domovskej krajiny. Občas si však peniaze vezmú, pretože im to návrat domov predsa len uľahčí. Ale životné perspektívy sú pre utečencov dôležitejšie. Než dôjde k vybaveniu ich žiadosti, môže uplynúť veľmi dlhý čas. Medzitým za nimi môžu prísť rodinní príslušníci a aj pre nich je ľahšie si zarobiť na živobytie tu, ako sa vracať domov. Niektorí utečenci zo Sýrie sa však aj napriek zúriacej občianskej vojne vracajú domov, pretože sa im jednoducho cnie,“ hovorí šéf organizácie Günter Ecker.

    K uverejneným štatistikám sa vyjadril ústami Wolfganga Tauchera aj Spolkový úrad pre migráciu a azyl. „Nastavený systém je dôveryhodný len za predpokladu, že domov sa môžu vrátiť neúspešní žiadatelia o azyl. Dobrovoľné návraty sú našou absolútnou prioritou,“ cituje The Local Tauchera a dodáva, že tento rok sa vrátilo do svojej domovskej krajiny 5 163 ľudí. Ďalším 12 517 ľuďom bol udelený azyl a 1 713 osôb sa môže v Rakúsku zdržiavať obmedzený čas.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -